10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBasescu vrea pestii mari in plasa MAI

Basescu vrea pestii mari in plasa MAI

Prezent ieri la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, cu ocazia protocolului de predare-primire a functiei de ministru, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a „demolat“ bucata cu bucata realizarile cu care s-a laudat domnul Marian Saniuta, in prezent membru in Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor. In discursul sau, Basescu a cerut categoric „depolitizarea politiei, distrugerea structurilor de tip mafiot conduse de politicieni si stoparea mafiotizarii aparatului de stat“.

Amintind ca, la prima sa intilnire cu ziaristii, s-a prezentat drept „un om normal si de buna credinta“, fostul ministru al administratiei si internelor Marian Saniuta a declarat ieri (citind citiva colegi care l-au numit „cel mai harnic ministru“ din citi s-au perindat la conducerea MAI), ca „obiectivele principale au fost indeplinite“. Intr-un „top“ al realizarilor personale, Marian Saniuta a prezentat activitatea tuturor structurilor subordonate MAI din ultimele sase luni si jumatate, precum si bilantul actiunilor ofiterilor de la Crima Organizata. El a evidentiat „destructurarea a peste 500 de retele, lupta antidrog si combaterea traficului de persoane“, precum si operativitatea cu care au actionat politistii in cazul jafului de la CPI sau crimele de la Mangalia si Brasov.

De asemenea, Saniuta a subliniat inchiderea negocierilor Capitolului 24 – JAI, continuarea procesului de demilitarizare a structurilor politienesti, masurile de sanctionare pe care le-a dispus asupra subordonatilor MAI prinsi „cu mita-n sac“ si cresterea standardului de viata al celor care au meritat. In ceea ce priveste colaborarea cu sefii structurilor subordonate MAI, Saniuta a apreciat buna cooperare cu sefii Politiei Romane si al Jandarmeriei, promitind ca, in calitatea sa de membru al parlamentului pe perioada 2004 – 2008, va „sprijini in continuare activitatea MAI“.

Politie deghizata care nu serveste interesul national

In replica la speach-ul domnului Saniuta, Traian Basescu a declarat ca „doreste ca subordonatii MAI sa-si schimbe, incepind de astazi, comportamentul“, pentru ca in prezent „politia este subordonata prea mult ministerului si prea putin poporului“. „A servi comunitatile locale inseamna a-ti face datoria fata de oameni. Acesta este mesajul meu fata de minister. In prezent, Politia este institutia cel mai puternic politizata. Nici o numire nu se va face pe criterii politice, ci numai profesionale. Este inadmisibil ca un sef de politie judeteana sa ajunga in functie in urma recomandarilor politicienilor. Aceasta este o politie deghizata, nu una care serveste ordinea publica si interesul national“, a mai spus Traian Basescu.

Totodata, presedintele Romaniei s-a aratat nemultumit de „succesele televizate“ ale ministerului, care demonstreaza cit de prompti sint politistii romani cind e vorba despre capturarea unor oameni care „au primit spagi de 600 sau 4.000 de euro“ si „nimic in cazul marilor spagi“. „Nu pentru ca acestea nu sint importante. Este vorba de mita si acest lucru trebuie pedepsit. Nu ca nu m-ar interesa prinderea membrilor clanurilor tiganesti din Capitala sau de oriunde altundeva, dar ma intereseaza in mod deosebit anihilarea clanurilor care au in virf politicieni si cu ajutorul carora se treneaza anchetele sau se fraudeaza statul cu milioane de euro. Va cer categoric distrugerea structurilor de tip mafiot apropiate unor structuri politice. Nu am toleranta fata de acest lucru, indiferent de partidul care sustine aceste clanuri. A venit momentul adevarului, iar MAI este chemat sa previna astfel de fenomene in care este posibila conducerea Romaniei dupa structuri economice care nu-si desfasoara activitatea la lumina zilei. Nu voi face nici o concesie in acest sens. Am cerut deja ca serviciile de informatii sa fie canalizate in aceasta directie. Politia Romana stie si poate sa ia aceasta cangrena de pe societatea romaneasca. Nu va cer decit profesionalism si independenta fata de politicieni. Stoparea mafiotizarii aparatului de stat“, a incheiat Basescu, asigurind subordonatii MAI ca, in acest sens, se vor bucura de „toata sustinerea presedintelui“.

Vasile Blaga promite neutralitate

Ceva mai scurt, discursul ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga, a evidentiat principiile pe baza carora se va desfasura activitatea MAI: „Acestea sint evaluarea clara, institutionala, a masurilor pe care trebuie sa le intreprindem, neutralitatea totala a masurilor anticoruptie, transparenta totala in privinta informatiilor de interes public, monitorizarea actiunilor angajatilor ministerului si indeplinirea la termen a criteriilor de salvgardare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS