12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte stiri

Solomon pune TERRA SAT-ul la plata „taxei pe stilp“

Primaria Craiova va percepe, incepind cu ianuarie 2005, o taxa de inchiriere pentru stilpii de iluminat public din municipiu, montati de SC LUXTEN LIGHTING COMPANY SA Bucuresti. Potrivit unei hotariri luate la inceputul acestei saptamini de consiliul local, orice firma privata care doreste sa monteze pe stilpi panouri publicitare de mici dimensiuni sau cabluri de fibra optica (in ceea ce priveste operatorii de cablu) are in optiune doua tipuri de tarife. Pentru stilpii din zona centrala a orasului (Calea Bucuresti si Bulevardul Nicolae Titulescu), taxa de inchiriere este de 1,65 euro/luna fara TVA, iar in celelalte zone ale orasului – 0,65 euro/luna fara TVA. In prezent, singurul operator de cablu supus „taxei pe stilp“ este RCS, care are in proprietate si studioul de televiziune TERRA SAT Craiova. Cu toate ca RCS este singurul operator de cablu TV ramas pe piata, primarul Craiovei, Antonie Solomon, s-a declarat deschis oricarei firme dornice sa investeasca in oras, considerind concurenta benefica pentru abonati.

Taximetristii isi reneaga meseria

Locurile pentru taximetristii craioveni, suplimentate la sfirsitul anului 2004, nu au fost completate nici la cea de-a doua „strigare“. Desi initial data de 10 decembrie a fost stabilita ca limita, atunci cei care practica aceasta meserie nu s-au inghesuit sa revendice locurile disponibile. In aceasta situatie s-a hotarit un nou termen-limita, cel de 26 decembrie, cind au fost puse la dispozitia doritorilor 53 de locuri pentru persoanele fizice si 107 pentru operatori. Cei care aveau dreptul sa acceada la acestea erau decit cei inscrisi pe listele de asteptare. Deoarece nici de aceasta data ele nu au fost ocupate in totalitate, reprezentantii autoritatii locale s-au gindit sa stabileasca un nou termen de depunere a dosarelor. Desi nu se cunoaste cu exactitate urmatoarea data, se preconizeaza ca aceasta sa fie la inceputul lunii ianuarie 2005, cind se spera ca toate locurile sa fie ocupate.

Retea de apa potabila la Cirlogani – Olt

Primaria comunei Cirlogani din judetul Olt a cistigat un proiect in cadrul programului SAPARD pentru demararea de lucrari la o retea de apa potabila. Proiectul, depus in urma cu un an, prevede ca lucrarile sa inceapa din primavara. Estimat la 13 miliarde de lei, proiectul va acoperi efectuarea unei retele in lungime de 16 kilometri si va furniza apa potabila pentru 1.254 de gospodarii. Reteaua va fi dotata cu hidranti stradali, dar vor putea fi efectuate si racorduri individuale pentru gospodariile din comuna. Satele care vor beneficia de aceasta investitie sint Cirlogani, Cepari, Scorbura, Beculesti si Stupina. „Pina in prezent au fost desfasurate nenumarate controale in comuna pentru a stabili calitatea apei si de fiecare data am primit vesti proaste. Si luna aceasta s-au desfasurat astfel de controale si se pare ca apa devine din ce in ce mai improprie consumului uman. Aveam nevoie de o astfel de investitie si, iata, a dat Dumnezeu sa prindem si noi un proiect SAPARD finantat de Uniunea Europeana. Din momentul in care a fost stabilit termenul de incepere a lucrarilor, acestea ar trebui finalizate la 31 august“, a spus viceprimarul comunei, Eugen Gavrilescu.

Beneficiarii ajutorului social nu au primit banii pe ultimele doua luni

Beneficiarii Legii nr. 416/2001 au fost din nou uitati de guvern, la sfirsitul acestui an. Ultimele plati au fost facute in decembrie, cind acestia au reusit sa primeasca sumele de bani aferente lunilor septembrie si octombrie. Aceasta situatie nu este insa noua, in fiecare an, oamenii neluindu-si ajutorul social pentru toate lunile. Desi ei au facut numeroase plingeri la autoritatile locale, situatia nu a fost rezolvata, pentru ca banii nu sint virati de la bugetul local. Pentru lunile noiembrie si decembrie, beneficiarii Legii nr. 416/2001 nu vor mai primi nici un ban. Urmatoarea plata se va face, probabil, abia in luna februarie 2005, dupa ce in prealabil, beneficiarii vor fi nevoiti sa presteze citeva zile de munca in folosul comunitatii. „Oamenii au fost multumiti ca au primit macar veniturile pe doua luni. De citiva ani, s-au obisnuit cu faptul ca nu le sint dati banii pentru toate cele 12 luni. Acum nu ne mai invinuiesc pe noi“, a precizat un angajat al municipalitatii.

Traficul rutier prin centrul Craiovei este aproape paralizat

Circulatia pe arterele rutiere din municipiul Craiova a devenit, in aceste zile, un adevarat calvar. Nervi intinsi la la maximum, soferi agitati si zeci de tamponari zilnice, asa arata traficul rutier in municipiul Craiova. Politistii de la Circulatie fac apel la participantii la trafic sa manifeste intelegere si sa evite pe cit posibil zona centrala. In conditiile unui trafic intens, se vor forma blocaje in circulatie, situatie ce va atrage nemultumiri atit din partea soferilor, cit si a pietonilor. „In mod inevitabil, chiar daca noi sintem si vom fi prezenti in strada, apar blocaje ale circulatiei, din cauza traficului bara la bara. Rugam conducatorii auto sa-si pastreze calmul, chiar daca sint puncte in care circulatia se desfasoara greoi. Multi lasa autoturismul pe avarie si opresc in locuri unde aceasta manevra nu este permisa, ceea ce reprezinta o contraventie si va fi sanctionata“, a declarat inspectorul principal Ionel Sandu, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova.

Sejur la Viena oferit de Primaria Slatina

Cinci cupluri care vor alege sa se casatoreasca in centrul orasului Slatina in noaptea dintre ani vor beneficia de un sejur de o saptamina la Viena, oferit de municipalitate. 12 cupluri si-au anuntat deja intentia de a onora invitatia primarului Darius Vilcov, iar lista inscrierilor ramine deschisa. Pentru ca exista mai multe cereri decit se asteptau, autoritatile sint acum in dilema si trebuie sa decida care va fi modalitatea prin care se vor stabili cistigatorii mult-visatului sejur de o mie de euro in capitala Austriei. Numele norocosilor indragostiti vor fi stabilite fie printr-o extragere, fie ca urmare a ordinii de inscriere. Decizia finala va fi luata insa in zilele urmatoare.

Un miliard pentru persoanele cu handicap

Consiliul local a aprobat, pentru luna ianuarie 2005, alocarea unei sume de aproximativ un miliard de lei atit persoanelor care sufera de handicap, cit si insotitorilor acestora. In Craiova urmeaza sa fie eliberate 3.672 de abonamente lunare, fiecare avind o valoare de 295.000 de lei. Listele aprobate au fost puse la dispozitie de Serviciul de Asistenta Sociala, de unde se pot ridica si abonamentele. Pentru a beneficia de astfel de gratuitati, persoanele in cauza trebuie sa aiba domiciliul in Craiova, certificat medical, dar si sa fie apte pentru deplasare.

Restaurantele din Olt, controlate de Sarbatori

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Olt au incheiat recent o ampla serie de controale care au vizat modul in care sint respectate prevederile legale referitoare la protectia consumatorilor la serviciile de alimentatie publica oferite clientilor in perioada Sarbatorilor. Ca urmare a deficientelor constatate, au fost sanctionate contraventional opt unitati prestatoare de astfel de servicii, dintr-un numar de 18 unitati controlate. Au fost aplicate sase amenzi in valoare totala de 19.000.000 de lei, iar in cazul a doua restaurante unde au fost depistate deficiente majore s-a dispus masura inchiderii temporare a unitatilor, pe o durata de pina la sase luni. Directorul OJPC, Ion Carzon, a averizat ca asemenea controale vor continua si in perioada urmatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS