16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGhiseele Postei Romane din Slatina, luate cu asalt

Ghiseele Postei Romane din Slatina, luate cu asalt

Conducatorii auto din Slatina au navalit in aceste zile la ghiseele companiei Posta Romana pentru a scapa de stresul achitarii taxei de drum. De anul viitor, posesorii de autoturisme, microbuze, autocare si masini de transport marfa vor avea obligatia sa achizitioneze rovinietele, care atesta plata taxei de drum. Desi in urma cu citeva zile autoritatile au anuntat ca termenul de plata a taxei amintite a fost prelungit pina la jumatatea lunii ianuarie a anului viitor, posesorii de autoturisme din Slatina par sa nu fi auzit de acest lucru. Inarmati cu documentele necesare, slatinenii au asteptat pe cite doua si chiar trei rinduri, vreme de mai bine de o ora, pina sa le vina rindul. Nemultumirile in acest sens au fost numeroase si nu de putine ori angajatii Postei a trebuit sa faca pe politistii pentru a calma spiritele incinse.

„Ne tin aici ca pe niste animale! Pai, e posibil sa existe doar un singur ghiseu pentru plata taxei de drum? Ne inghesuim toti aici, ca niste buni platitori ce sintem, si ce primim in schimb? Ore de asteptare, de parca alte treburi nu am avea decit sa stam pe aici! Bataie de joc, asta e, ca de obicei!“, se plingea unul dintre automobilisti. Alti conducatori auto au aflat de la prieteni ca taxa de drum se poate plati si la benzinariile din localitate. Zvonurile erau insa departe de realitate, deoarece doar citeva benzinarii au dreptul sa „vinda“ roviniete, respectiv cele care apartin PETROM. „Am fost la o benzinarie sa platesc taxa de drum si, cind le-am spus vinzatorilor de acolo ce vreau, se uitau la mine ca la un nebun. Parca eram cazut din luna. Nu stiau nimic“, spunea un alt platitor al taxei de drum, in vreme ce astepta la coada de la Oficiul Postal nr. 1 sa-i vina rindul.

Amenda de 70.000.000 de lei pentru „ignorarea“ rovinietei

Taxa de drum nu este o noutate. Ea a fost introdusa tot sub forma rovinietelor de fostul ministru al transporturilor, Traian Basescu, apoi aceasta a fost inclusa in pretul benzinei. Cuantumul taxei e diferentiat in functie de emisiile poluante ale autovehiculelor. Pentru autoturisme noneuro, respectiv cele care nu poseda motoare adaptate cerintelor antipoluare din Uniunea Europeana, taxa de drum este de 24 de euro, pentru cele care respecta normele de poluare Euro I – 18 euro, iar pentru Euro II – 16 euro.

Termenul limita pentru achitarea acestei taxe este 15 ianuarie. Asta inseamna ca, dupa 15 ianuarie 2005, soferii care circula cu masina, fara sa-si fi platit rovinieta, vor fi amendati cu pina la 70 de milioane de lei.

„Noi am extins reteaua de oficii care sint abilitate sa incaseze roviniete. Iar salariatii de la aceste oficii au fost instruiti, dar activitatea merge mai greu. Nu este vina salariatilor, deoarece ei trebuie sa se acomodeze si cu documentele masinii, cartea de identitate, talonul etc. Din pacate, si Registrul Auto a comunicat ca exista aspecte care nu au fost inca puse la punct. De exemplu, la Euro I nu exista nimic care sa il defineasca. Aceasta taxa, pentru lucratorii nostri care nu sint familiarizati cu autoturismele, implica un stres in plus acomodarea cu toate documentele si, probabil, de aceea intreaga operatiune dureaza mai mult“, au declarat reprezentanti ai Postei Romane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS