14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi vilceni isi cistiga existenta cintarind trecatorii

Doi vilceni isi cistiga existenta cintarind trecatorii

Un cuplu de vilceni isi cistiga traiul zilnic cu ajutorul cintarului. Ramasi pe drumuri dinainte de ’89 si suferind de diferite boli, celor doi nu le-a mai ramas nimic de facut decit sa apeleze zi de zi la mila trecatorilor. Uneori se intimpla ca cei doi soti sa fie luati la bataie de cersetorii care le fac concurenta sau chiar de trecatorii care se supara cind li se cer cei doi banuti de 1.000 de lei pentru ca s-au urcat pe cintar. Din cauza saraciei, cei doi nu au ce pune pe masa de Anul Nou.

Sotii Dumitru si Maria Petrica, de 58 si respectiv 27 de ani, pot fi vazuti zi de zi la unul din capetele Podului de Fier din Zona Ostroveni a municipiului Rimnicu Vilcea. Dumitru isi cistiga astfel existenta de aproape 20 de ani, desi in tinerete a avut un loc de munca. „Am lucrat prin 1980 la o fabrica de zahar din judetul Arges, ca muncitor necalificat. Dupa citiva ani de munca, nici nu mai stiu citi, am avut un accident si m-am lovit rau la coloana. Am stat in spital, dar degeaba, ca nu m-am vindecat. Am ramas cu spatele blocat, de nu mai pot sa fac nimic“, a spus Dumitru Petrica.

„Am umblat din gazda-n gazda o viata-ntreaga“

Dupa accident, Petrica s-a mutat impreuna cu mama sa in Rimnicu Vilcea si au stat amindoi pe unde au putut. La inceput si-au gasit adapost intr-o locuinta parasita de la marginea orasului insa, dupa citva timp, proprietarul, care plecase in alt oras, a revenit, iar Petrica si mama sa au fost nevoiti sa isi faca bagajele si sa plece. S-au mutat in canale, cu copiii strazii, insa nu au putut rezista prea mult si au ajuns din nou in strada. In anul 1996, fostul primar le-a dat celor doi o parcela de teren pe care sa isi construiasca o casa, la marginea orasului, in apropiere de gradina zoologica. Din agoniseala de zi cu zi, cei doi au reusit sa isi ridice o baraca, insa ulterior aceasta s-a dovedit a fi mormintul pentru mama sa. „In iarna lui ’96, intr-o seara, mama mea a ramas singura acasa. Ca sa se incalzeasca, a facut focul intr-o soba improvizata, dupa care a adormit. Peste noapte, hirtiile pe care le strinsesem in baraca si hainele au luat foc, iar mama mea a fost facuta scrum. Am gasit-o a doua zi carbonizata“, a povestit cu lacrimi in ochi Dumitru Petrica. A urmat din nou o perioada grea pentru barbatul care ramasese iar fara acoperis deasupra capului.

Cintaritul trecatorilor – un mod de a cistiga un ban cinstit

Ramas singur, Petrica s-a hotarit sa intre si el in rindul lumii, casatorindu-se cu Maria. Acum, amindoi isi cistiga existenta cintarind oamenii cit e ziua de mare. In ciuda faptului ca locuiesc cu chirie la citiva kilometri de oras, in zona Goranu, ei se incapatineaza sa mearga zilnic la „lucru“, unde stau de dimineata pina seara, indiferent daca afara ploua, ninge sau este soare. „Ce sa facem, venim si noi in fiecare zi, ca la lucru. Eu nu mai pot sa muncesc, iar sotia nu o angajeaza nimeni, ca n-are scoala. Daca altceva nu putem sa facem, asta este singura sansa de a ne cistiga existenta intr-un mod cinstit. Stam de dimineata pina seara la capul podului. Cine se urca pe cintar bine, cine nu, merge mai departe“, a spus Dumitru Petrica. Tot el sustine ca nu de putine ori s-a intimplat sa fie luat la bataie pentru cei citiva banuti. „Boschetarii vin si ne iau banii, chiar cu forta, daca nu ii dam de buna voie. Nu stringem decit douazeci-treizeci de mii de lei. Au venit de citeva ori si mi-au spart lacatul la casa in care locuim cu chirie. Or fi zis ca cine stie ce bogatii ascundem… Nu mi-au luat nimic, dar gestul conteaza pina la urma. Au fost ei in stare sa ma bata si pentru citiva banuti…“. Datorita zgirceniei trecatorilor, in pragul Anului Nou cei doi soti nu au ce pune pe masa, mai avantajos fiind, dupa parerea lor, sa cerseasca pur si simplu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS