16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspectorii fiscului si-au insusit peste un miliard de lei

Inspectorii fiscului si-au insusit peste un miliard de lei

• Dupa descoperirea a sute de nereguli la institutiile bugetare, inspectorii Camerei de Conturi Olt au recuperat zece miliarde la bugetul statului • Nereguli: pensii acordate ilegal unor pensionari… invalizi, avansuri si despagubiri pentru calamitati acordate producatorilor agricoli fara ca acestea sa fie justificate sau sa corespunda cu realitatea, suplimente financiare stabilite ilegal de oamenii fiscului etc. • Inainte sa paraseasca sediul primariei, fosta administratie slatineana a „incins“ telefonul, factura fiind de 100 de milioane de lei • Casa de Asigurari de Sanatate trebuie sa scoata din pamint, din iarba verde 21 de miliarde de lei

Zece miliarde de lei, atit reprezinta suma pe care cei 14 inspectori ai Camerei de Conturi Olt au reusit sa o recupereze la bugetul statului. Situatia a fost dezvaluita ieri, cu prilejul bilantului pe acest an al activitatii institutiei amintite. Majoritatea sumelor constatate ca fiind sustrase de la bugetul de stat, circa 7,8 miliarde de lei, au reprezentat plati efectuate de institutiile publice din judet din credite bugetare, fara respectarea prevederilor legale. Restul sint in venituri suplimentare stabilite ca urmare a verificarii conturilor de executie ale institutiilor publice finantate din bugetul local. Printre neregulile sesizate de procurorii financiari s-au numarat amenzi aplicate de alte organe abilitate de lege, transmise spre urmarire si incasare autoritatilor publice locale si care s-au prescris fiindca nu au fost incasate in termen. Asemenea cazuri s-au descoperit la Consiliile Locale din Rusanesti, Vitomiresti, Obirsia, Corabia si Piatra Olt.

Amenzi de 12,2 milioane de lei, scazute din evidenta fiscala

La Primaria municipiului Slatina s-a depistat faptul ca s-au scazut din evidenta fiscala amenzi in suma de 12.250.000 de lei, pe baza de procese-verbale de insolvabilitate, fara respectarea prevederilor legale privind procedura executarii silite. In timpul controalelor efectuate au fost calculate dobinzi si penalitati de intirziere de 100 de milioane de lei pentru impozitele si taxele locale, acestea fiind achitate de contribuabili dupa termenul legal de plata al acestora. Nereguli au fost depistate si la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Olt. Potrivit declaratiilor directorului Camerei de Conturi Olt, Adrian Goga, ca urmare a unor calcule eronate, inspectorii fiscului si-au insusit peste un miliard de lei sub forma de diverse suplimente si bonificatii.

Platile efectuate din credite bugetare fara respectarea legii, in suma de 7,8 miliarde de lei, se refera la cheltuieli pentru salarii, cheltuieli materiale si servicii, cheltuieli de capital, subventii, cheltuieli pentru plata pensiilor etc. Secretarul Primariei Bals a primit o indemnizatie de conducere, in valoare de 38.041.000 de lei, fara ca acesta sa fie indreptatit sa beneficieze de acest drept salarial.

Un caz similar s-a petrecut la Primaria localitatii Scarisoara, unde directorului scolii generale i s-a acordat indemnizatie pentru functia de conducere in suma de sase milioane de lei. La capitolul cheltuieli materiale si servicii, abaterile descoperite au constat in depasirea plafonului de cheltuieli cu convorbirile telefonice la Primariile Slatina (98,4 milioane de lei) si Scarisoara (3,3 milioane de lei). Tot la primaria Slatina s-a depasit consumul normat de carburanti din cauza utilizarii unui numar de autoturisme mai mare decit cel prevazut de lege. Suma cheltuita in acest sens s-a ridicat la 139 de milioane de lei. In aceste cazuri au fost sesizate organele de jurisdictie pentru continuarea cercetarilor.

21 de miliarde cheltuite ilegal de Casa de Asigurari de Sanatate

Lista neregulilor depistate de procurorii financiari continua cu scandalul de la Casa Judeteana de Pensii, unde s-a descoperit ca 17 pensionari au primit ilegal o suma cumulata de 466 de milioane de lei, reprezentind pensii aferente gradului II de invaliditate, despagubirile pentru calamitati naturale acordate producatorilor agricoli din judet, in suma de 577 de milioane de lei, si avansurile de 5,6 miliarde de lei date producatorilor agricoli fara ca acestea sa fie justificate prin productia agricola vinduta de beneficiari (sume care trebuia restituite bugetului de stat), toate acestea fiind prezentate pe larg in paginile GdS.

Procurorii financiari au descoperit nereguli si la Casa de Asigurari de Sanatate, la efectuarea platilor din bugetul asigurarilor de sanatate. Adrian Goga a spus ca la CAS Olt au fost decontate servicii medicale spitalicesti pentru persoane neasigurate la durata optima de spitalizare, in loc de perioada de spitalizare efectiva in regim de urgenta. Goga a precizat ca CAS nu trebuia sa deconteze aceste sume, ci dimpotriva, trebuia sa le recupereze. Nivelul cumulat al sumelor cheltuite s-a ridicat la 21 de miliarde de lei. Ordonatorului secundar de credite i s-a ordonat de Camera de Conturi ca, prin compartimentul de audit intern, sa efectueze controale la toate unitatile spitalicesti cu scopul de a fi identificate cazurile „beneficiarilor“ de asistenta medicala si luarea masurilor pentru recuperarea sumelor decontate fara respectarea legii.

„Toate aceste sume identificate de noi in timpul controalelor reprezinta plati facute in totala contradictie cu legea“, a precizat directorul Camerei de Conturi Olt. De mentionat ca, alaturi de neregulile amintite, au mai fost descoperite si alte abateri financiar-contabile care nu au creat prejudicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS