14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmaciile din Tirgu Jiu elibereaza discretionar medicamente gratuite

Farmaciile din Tirgu Jiu elibereaza discretionar medicamente gratuite

Farmacistii din Tirgu Jiu au gasit o modalitate de a nu onora retetele gratuite si compensate eliberate de medicii de familie. Acestia raspund celor care vin cu retete gratuite ca nu au un anumit medicament din cele aflate pe reteta. „Am umblat prin tot orasul de am innebunit. La toate farmaciile am primit acelasi raspuns, ca nu au un anumit medicament de pe lista. Pina la urma, am acceptat sa mi se elibereze doar o parte din medicamente, urmind sa il cumpar pe cel care nu il aveau de la o alta farmacie. Asa este in Romania. Platim contributia la sanatate, dar, cind ne imbolnavim si avem nevoie de medicamente, trebuie sa le cumparam. Mai bine spun ca nu elibereaza deloc medicamente gratuite decit sa umblam pe la toate farmaciile“, a spus Constantin Roncea, de 46 de ani. „Am mers cu o reteta la o farmacie din centrul orasului, dar mi s-a spus ca nu au un anumit medicament de pe reteta. M-am dus a doua zi la aceeasi farmacie si am cerut sa cumpar medicamentul respectiv, iar farmacista mi l-a oferit. Este efectiv o bataie de joc“, se plinge Liliana Croitoru, de 36 de ani din Tirgu Jiu.

Farmaciile elibereaza medicamente gratuite si compensate doua-trei zile

Alexandra Dumitrescu, presedinta Colegiului Farmacistilor Gorj, spune ca plafoanele repartizate farmaciilor pe luna noiembrie sint insuficiente: „Suma alocata de Casa de Asigurari de Sanatate Gorj pentru medicamentele gratuite si compensate este de sapte miliarde de lei, la jumatate fata de necesarul lunar. Farmaciile din oras au fost impartite pe decade, pentru ca fondurile sa ajunga pentru toata luna. Cite zece in fiecare decada a lunii, dar multe dintre ele epuizeaza fondurile dupa prima sau a doua zi din aceasta perioada. Nu mai putem da medicamente pe vorbe, atita timp cit nu se incheie act aditional la contract pentru suma de 40 de miliarde de lei, contravaloarea medicamentelor gratuite si compensate eliberate pe lunile august si septembrie, suma pe care CAS Gorj nu o recunoaste la plata. Se poate intr-adevar sa fie o criza la un anumit medicament“.

Speranta Vina, presedinta CAS Gorj, a spus: „Nu am cunostinta despre modul in care raspund farmacistii la solicitari, dar cred ca a fost un caz izolat, iar farmacia chiar nu avea acel medicament. Farmaciile si-au epuizat plafonul, dar incepe seria a doua de farmacii care vor elibera medicamente gratuite si compensate. La unele farmacii plafonul se termina in doua-trei zile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS