21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConflict de munca la Serviciul de Ambulanta Dolj

Conflict de munca la Serviciul de Ambulanta Dolj

Sindicatele din serviciile de Ambulanta judetene din tara, care sint afiliate la Federatia Nationala Sindicala „Ambulanta“, vor declansa conflicte colective de munca. Acest lucru este posibil numai dupa ce acestea se inregistreaza in prealabil la unitatea din care aceste sindicate fac parte. Sindicatul Liber „Ambulanta“ Dolj a depus in acest sens o adresa pe 27 octombrie, la Serviciul de Ambulanta, prin care acesta din urma este informat asupra faptului ca exista toate premisele declansarii unui conflict la nivelul unitatii. Sindicalistii au declarat ca le-a ajuns cutitul la os. In aceste conditii, situatia nu mai poate fi tolerata. Mai ales ca Ordonanta de Guvern nr. 59/2004 a fost picatura care a umplut paharul.

Legea, pentru unii – muma, pentru altii – ciuma

Oamenii au inceput sa creada ca sint luati in bataie de joc. Legile se bat cap in cap, iar Ambulanta e un fel de copil al nimanui, dar de ale carei servicii se foloseste toata lumea. Prin aplicarea prevederilor H.G.R. nr.174/1995, statiile de salvare judetene au fost reorganizate sub denumirea de „Servicii de Ambulanta Judetene“, cu personalitate juridica. Apoi s-a emis „Ordinul privind asistenta de urgenta prespitaliceasca“, publicat in Monitorul Oficial nr. 382/2004, ordin prin care asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca este realizata de serviciile publice de ambulanta. Pina aici, nici o neintelegere. Insa in ultima ordonanta, Ordonanta nr. 59/2004, apar doua cuvinte buclucase, care vaduvesc Ambulanta de statutul de institutie sanitara publica.

Ordonanta in cauza defineste drept institutii sanitare publice doar „unitatile sanitare cu paturi“. Prin coroborarea primelor doua texte de lege se trage concluzia ca Serviciile de Ambulanta Judetene sint unitati sanitare publice, cu personalitate juridica, deci institutii sanitare publice. Statutul corect al Ambulantei ar fi de institutie sanitara publica finantata pe baza contractelor incheiate cu Casa de Asigurari de Sanatate. Prin urmare, Ambulanta ar trebui sa aiba toate indatoririle si toate drepturile personalului sanitar prevazute de legislatia in vigoare. Din punctul de vedere al DSP Dolj, salariatii de la Ambulanta nu pot beneficia de tichetele de masa care se acorda lucratorilor din Sanatate, intrucit serviciul de ambulanta nu poate fi considerat institutie sanitara publica, deoarece nu are paturi. DSP Dolj se prevaleaza de cele doua cuvinte, asa ca oamenii nu au decit sa traga ponoasele. Lucratorii de la serviciul de ambulanta nu primesc zece tichete de masa in fiecare luna, asa cum primesc ceilalti lucratori din sistemul de sanatate publica.

Ambulanta cere dotari pentru desfasurarea activitatii

Dupa lungi asteptari si aminari, sindicalistii de la „Ambulanta“ deschid un conflict de munca colectiv. In afara de cererile de cresteri salariale, oamenii mai doresc remunerarea egala a personalului care are aceeasi pregatire si vechime. Datorita faptului ca munca de pe Salvare nu este tocmai o bataie cu flori, se cere incadrarea unitara a personalului operativ in categoria conditiilor deosebite de munca, asa cum se face in tarile Uniunii Europene. O alta cerere este asigurarea gratuitatii asistentei medicale pentru salariatii din sistem. Doleanta crearii unui cadru legislativ cert prin promulgarea unei Legi a asistentei medicale de urgenta este trecuta pe lista sindicalistilor, alaturi de incheierea asigurarilor de viata pentru personalul operativ. Ambulanta mai cere acordarea tichetelor de masa si asigurarea finantarii lor, mai ales ca in unele judete unde s-a gasit intelegere aceste tichete au fost distribuite. Un alt punct sensibil pe lista sindicalistilor este asigurarea unui parc auto care sa corespunda stadardelor Uniunii Europene.

Aceasta cerere se bazeaza pe faptul ca, desi parcul auto ar fi trebuit sa se innoiasca, acest lucru nu s-a mai realizat. Motivul invocat a fost ca masinile nu ar mai fi corespuns standardelor U.E., iar factorii de raspundere au considerat ca nu isi permit sa cumpere autoutilitare pe care va trebui sa le schimbe peste doi ani. In ultimul timp, parcul auto s-a redus si mai mult, pentru ca au fost scoase la casare alte masini care nu mai puteau fi utilizate. De aceea s-a hotarit sa se pastreze doar ce se putea repara cu adevarat. Daca ar fi sa ramina in parcul Ambulantei Dolj numai masinile cu adevarat bune, in prezent parcul ar cuprinde decit opt masini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS