5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii pot munci legal in Germania

Craiovenii pot munci legal in Germania

Craiovenii care doresc sa isi gaseasca un loc de munca in Germania pot depune dosarele la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Actiunea a fost initiata de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), aflat in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, urmind sa se desfasoare pina pe 28 octombrie 2004. Preselectia va avea loc la sediul din Bucuresti al OMFM si vor putea participa doar persoanele care cunosc limba germana.

Se pot inscrie in banca de date a OMFM numai craiovenii care indeplinesc conditiile impuse de angajatorii straini, dar si de prevederile Conventiei pentru lucratorii oaspeti. Aceasta conventie a fost incheiata intre Guvernul Romaniei si cel al Germaniei si aprobata prin HG nr. 402/1992. Selectia finala a persoanelor admise la preselectie va avea loc la inceputul lunii noiembrie, in prezenta reprezentantilor Centralei de Mediere a Fortei de Munca, din Bonn.

In cazul in care craiovenii care doresc un loc de munca in strainatate vor prezenta documente false, vor fi denuntati organelor abilitate pentru cercetarea penala. Cei care vor avea insa norocul sa fie selectionati vor obtine un permis de munca pe o perioada de 18 luni, ca lucratori oaspeti.

In aceasta perioada, angajatorii germani cauta specialisti cu diplome de chelneri, bucatari si receptioneri. Solicitantii trebuie sa aiba o vechime de minimum trei ani si sa nu depaseasca virsta de 40 de ani. Constienti ca vor obtine un salariu mai bun in Germania, craiovenii s-au ingramadit inca de ieri sa dea curs ofertei. Desi o parte dintre acestia au plecat dezamagiti cind au aflat care sint conditiile de „admitere“, au promis ca vor urma cursuri de specializare in domeniile propuse de angajatori. „Am lucrat aproape trei ani ca ospatarita la o circiuma de pe strada Brestei. Cind m-a angajat, patronul mi-a cerut cartea de munca, iar eu am crezut ca m-a inregistrat la Inspectoratul de Munca. Dupa ce am plecat, acum o saptamina, am aflat ca de fapt patronul tinuse cartea la el acasa. Daca ar fi fost de cuvint, acum aveam si eu o sansa sa plec in partea cealalta“, a povestit indignata o craioveanca. Pentru a dovedi vechimea in munca de trei ani care le este solicitata, viitorii angajati trebuie sa prezinte cartea de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS