14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrasul Dabuleni va avea apa potabila

Orasul Dabuleni va avea apa potabila

Problema apei potabile, cu care se confruntau locuitorii orasului Dabuleni, s-a solutionat, in sfirsit. Pentru ca pinza freatica este aproape de suprafata, apa de consum are un continut ridicat de nitriti, daunatori atit oamenilor, cit si animalelor.

Aceasta situatie exista de mai mult timp, ceea ce i-a determinat pe edilii orasului sa caute o rezolvare cit mai urgenta a problemei. Solutia a fost gasita, prin construirea unei retele de alimentare cu apa potabila a cismelelor stradale. In urma expertizelor facute si a obtinerii avizelor sanitare, s-a dat „unda verde“ pentru inaugurarea retelei, saptamina aceasta avind loc receptia finala a lucrarilor. La taierea panglicii de inaugurare au participat, alaturi de primarul Nicolae Dragoi, reprezentantii Consiliului Judetean Dolj, directorul firmei constructoare MIVAN KIER, dar si localnicii. Fondurile pentru acest proiect, in valoare de 2,4 milioane de dolari, au fost obtinute printr-un credit guvernamental extern, de la Banca Mondiala. Lucrarile au constat in forarea a sapte puturi la o adincime de peste 100 m, construirea gospodariei in care se afla bazinele de captare a apei si tabloul de comanda. Reteaua de distributie se intinde pe o suprafata de 33,5 kilometri pe strazile orasului, cismelele fiind situate la o distanta de aproximativ 250 m una de alta.

Oamenii doresc bransarea la retea cit mai curind

„Aceasta realizare este deosebita pentru Dabuleni, care avea nevoie urgenta de o sursa de apa potabila. Oamenii se temeau sa mai consume apa din propriile fintini, din cauza pericolului de infestare. Inainte de inceperea proiectului, s-a facut o serie de teste si analize a apei fintinilor si cismelelor stradale. In urma acestora, s-a descoperit ca nivelul nitritilor era peste limita normala, constituind o reala sursa de imbolnavire. In schimbul apei infestate, acum vom avea apa plata“, a declarat Dragoi.

Apa de care vor beneficia de acum inainte locuitorii Dabuleniului este clorinata, fiind sigura de consum. Insa, pentru a se respecta normele impuse de Uniunea Europeana, peste citeva zile va fi adusa din Spania si o statie de tratare a acesteia. Banii necesari achizitionarii au fost obtinuti tot de la Banca Mondiala. Contra cost, locuitorii orasului vor avea posibilitatea sa se branseze la reteaua de apa, numarul celor care si-au declarat aceasta dorinta fiind destul de mare. Tot ce au de facut este sa depuna cereri la sediul primariei. „Ne bucuram enorm ca avem si noi apa buna de baut. Cred ca de peste un an nu mai folosim apa din fintina pentru consumul propriu. Ne este frica sa nu ne imbolnavim, mai ales ca ne aflam intr-o zona destul de poluata, din cauza centralei de la bulgari. Ma voi bransa imediat ce va fi posibil acest lucru“, a spus un locuitor al orasului Dabuleni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS