10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnii excavatoristi de la EMC Rosia au facut lombosciatica

Unii excavatoristi de la EMC Rosia au facut lombosciatica

Angajatii din cadrul Exploatarii Miniere de Cariere (EMC) Rosia, Gorj, in special excavatoristii, sint nevoiti ca, de mai multi ani, sa lucreze in conditii dificile. Dupa cum declara liderii de sindicat, unii excavatoristi s-au imbolnavit de lombosciatica din cauza uzurii scaunelor din cabinele de comanda. Pentru a-si desfasura totusi activitatea, unii mineri au fost nevoiti sa improvizeze si sa foloseasca lazi sau alte obiecte, astfel incit sa nu stea in picioare.

Lombosciatica este una dintre afectiunile cauzate atit de vibratia utilajului, cit si de faptul ca scaunele ergonomice cu care au fost proiectate aceste utilaje lipsesc cu desavirsire. Vasile Bordei, lider de sindicat la EMC Rosia, sustine ca ultimul demers al sindicatelor a fost efectuat in aceasta luna, cind o comisie mixta, formata din reprezentanti ai sindicatelor, ai administratiei si ai personalului tehnic, a constatat ca scaunele din dotarea cabinelor de comanda a utilajelor de excavare si haldare sint intr-o stare de uzura avansata, nemaiasigurind pozitia ergonomica de lucru a excavatoristilor.

Masuri luate pe hirtie

Liderul Sindicatului Liber EMC Rosia, juristul Vasile Bordei, a declarat ca an de an se reface documentatia pentru eliminarea acestor carente, dar niciodata administratia nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu sindicatele.

„Si geamurile initiale (securizate) au un format atipic si trebuie facuta o comanda documentata la producatorul de la Medias. Sint folosite geamuri obisnuite, care se sparg foarte des. Riscul accidentelor de munca din aceasta cauza este redus, dar personalul se imbolnaveste des pentru ca sta in curent vara si iarna in frig“, a precizat Bordei.

Intr-un raspuns scris dat sindicatelor, directorul EMC Rosia, Nicolae Popescu, mentioneaza ca toate cererile sindicalistilor sint generale, fara ca acestea sa precizeze un necesar de echipamente. In plus, achizitiile de echipamente noi nu se pot face decit in baza unor documentatii speciale, intrucit nu au fost trecute in programul anual de achizitii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS