11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFunctionarii publici din Dolj iau cu asalt guvernul

Functionarii publici din Dolj iau cu asalt guvernul

• Pe linga marirea salariilor, sindicalistii cer calculatoare, examinare medicala gratuita si depolitizarea administratiei • Prin blocarea Trezoreriei, va fi paralizata acordarea salariilor celorlalti bugetari

Functionarii publici din tara s-au hotarit sa declanseze conflictul colectiv de munca la nivel national din cauza salariilor mici si a conditiilor improprii de munca. Daca guvernul nu le mareste salariile cu 50% incepind cu 15 octombrie, Sindicatul Administratiei Publice din Dolj se va alatura pe 6 octombrie mitingului de protest de la Bucuresti, la care se asteapta sa participe aproximativ 60.000 de persoane, urmind ca pe 11 octombrie sa fie declansata o greva de avertisment de doua ore. Daca nu vor obtine cresterea salariala dorita, functionarii vor intra pe 14 octombrie in greva generala pe perioada nedeterminata.

„Sa crestem salariul gradual“

Functionarii din administratie se pling ca, in prezent, au salarii de 100 de euro, care nu acopera cheltuielile familale si acuza politizarea excesiva a administratiei publice. „Seful delegatiei Comisiei Europene in Romania a declarat ca in 2007 vom avea salarii de 500 de euro, ceea ce contrasteaza cu suma de 100 de euro, cit primeste in prezent un functionar public. Am cerut o crestere de 50% pentru ca trecerea sa nu fie prea brusca. S-o facem gradual“, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Ringo Damureanu, presedintele Sindicatului Administratiei Publice din Dolj. Pe linga marirea salariilor, sindicalistii vor ca guvernul sa aloce fonduri pentru examinarea medicala gratuita, plingindu-se ca functionarii publici sint singura categorie sociala care nu beneficiaza de acest drept. Totodata, protestatarii cer alocarea a zece la suta din fondul de salarii pentru pregatirea profesionala si dotarea cu tehnica de calcul, consumabile si spatii adecvate desfasurarii activitatii.

Sindicalistii s-au saturat de politizarea administratiei publice

In interiorul Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici se poarta discutii referitoare la apartenenta functionarilor la diferite partide politice. Sindicalistii sint nemultumiti de imixtiunea politicului si vor ca impartirea functiilor pe criterii politice sa dispara, acuzind faptul ca functionarii din conducere pot face politica, dar nu pot fi membri de sindicat. O situatie aparte o au insa functionarii care desfasoara activitati de control la societatile comerciale, care sint supusi presiunilor acestora, prin diferite plingeri penale menite sa-i intimideze. Sindicalistii se pling ca in astfel de cazuri sint nevoiti sa se apere singuri in instanta pe cheltuiala proprie si au cerut guvernului sa acorde calitate procesuala activa autoritatilor pentru a-si putea apara angajatii.

Protestatarii ar accepta si o crestere mai mica

Presedintele Sindicatului din Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, Ion Mateica, a declarat ca functionarii din Finante vor protesta in fata institutiei pe 11 octombrie, dar a admis ca protestatarii vor accepta si o crestere de salarii mai mica. „Noi stim ca guvernul are deja banii pentru aproximativ 36% din cit am cerut noi. Acum e o chestiune de vointa politica. Daca ne dau mai putin, vom bloca activitatea in institutie, inclusiv in Trezorerie. Speram sa nu avem surprize din partea colegilor din alte judete, cum s-a intimplat in urma cu citiva ani“, a declarat Ion Mateica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS