8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii craioveni - chiriasi pe viata

Tinerii craioveni – chiriasi pe viata

Potential electoral deloc neglijabil, tineretul este acea categorie a populatiei de care guvernantii isi aduc aminte numai o data la patru ani, mai exact inainte de alegeri. In campanie, cei care sint la putere si vor sa ramina acolo si opozitia, care vrea sa schimbe regimul, fac promisiuni una mai tentanta decit cealalta. Anul acesta, in prag de alegeri parlamentare si prezidentiale, oferta este prea putin tentanta fata de alti ani: 200 de euro pentru fiecare cuplu de tineri care ar urma, de anul viitor, sa treaca pe la Oficiul de Stare Civila ca sa-si uneasca destinele; 200 de euro, in conditiile in care pentru achizitionarea unui apartament cu doua camere dintr-un mare oras, cum este Craiova, trebuie neaparat sa mai adaugi doua zerouri pe cecul pe care ofiterul de stare civila ar urma sa ti-l inmineze o data cu certificatul de casatorie.

Pentru ca intrarea in vigoare a masurii amintite de sprijinire a tinerilor este mai incerta decit chiar guvernarea celor care au promis-o, tinerii craioveni se multumesc cu ofertele certe pe care le au.

Certe doar pe hirtie, pentru ca multe din dosarele pentru primirea unei locuinte cu chirie tip ANL sau pentru atribuirea unui teren la marginea orasului depuse la Primaria Craiova vor ramine, pentru mult timp, doar in stadiul de proiect.

Intr-un fel, faptul ca dosarul depus face vechime pe raftul unui birou din cladirea administratiei este un lucru bun, pentru ca fiecare an care trece si cererea nu este aprobata inseamna inca un punct si jumatate la punctajul total in functie de care este admis un dosar.

„In acest moment, sint depuse aproape 1.400 de dosare, prin care se solicita atribuirea unei locuinte cu chirie. Dintre acestea, numai 900 vor fi pe liste, pentru ca restul nu mai indeplinesc conditiile. Fie solicitantii au depasit virsta, fie locuiesc in alta parte cu chirie. La fiecare sfirsit de an, trebuie sa luam toate dosarele la rind pentru actualizare. Este o munca pe care o facem incontinuu la aceste dosare. Dar este si un lucru bun in toate astea. Fiecare an care trece pina la admiterea cererii creste punctajul dosarului, pentru ca vechimea cererii este unul dintre criteriile importante ale aprobarii dosarelor“, a explicat Elvira Stancu, sef serviciu Relatii cu Publicul din cadrul Primariei Craiova.

Niciodata proprietari

Desi construirea locuintelor pentru tineri este „un proces care va continua“, in acest moment, numai 200 de garsoniere si apartamente cu doua camere sint pregatite pentru a-si primi noii locatari. Platitori ai unei sume lunare modice, de pina la 300.000 de lei, dar totusi, chiriasi pe viata, „ANL-istii“ se pot considera norocosi chiar daca nu vor putea spune vreodata ca „au“ casa lor.

O alta solutie pentru cei care doresc sa aiba propria locuinta ar putea fi solicitarea unui lot de pamint din programul „terenuri pentru tineri“. Dar cel putin in Craiova si pina in prezent, solicitantii nu se pot multumi decit cu un numar de inregistrare al dosarului lor, care, la fel ca si cel pentru o locuinta ANL, trebuie sa contina o serie de documente si trebuie sa „treaca“ de regulamentul comisiei. Pina in prezent, din lipsa terenurilor si a fostei administratii, care, potrivit Elvirei Stancu, nu a gasit nici un fel de solutie la solicitarile tinerilor craioveni in cadrul acestui program, nici macar un lot de 250 de metri patrati (cit permite legea – n.r.) nu a fost dat in folosinta vreunui cuplu tinar. Insa, dosare se primesc in continuare. Deocamdata, numai 300 dintre solicitanti cred ca sint in stare ca, in decurs de un an de la data atribuirii terenului, sa construiasca o casa pe locul primit.

Creditele bancare

Intotdeauna mai este o sansa: creditele bancare. Solutia pare mult mai buna, pentru ca, in afara de criteriile pe care trebuie sa le indeplinesti si aici, pentru ca banca sa acorde creditul, nu mai trebuie asteptat ca sa se construiasca locuintele sau ca primaria sa scoata, din pamint, din iarba verde, terenuri pentru mult dorita casa. O data acceptata cererea de finantare, banca poate acorda creditul pe loc, fara sa fie nevoie de ani de vechime pe o lista actualizata si rasactualizata. Problema este la acceptarea cererii. In acest caz, singura vechime care conteaza este cea de la locul de munca, iar cum tinerii nu prea au noroc sa fie angajati din cauza lipsei experientei, ne intoarcem de unde am plecat. In plus, de cele mai multe ori, salariul unui tinar care solicita un credit este mult prea mic pentru a acoperi dobinda creditului, destul de mare impusa de banca. Asa ca, daca salariul este mai mic decit cel mediu pe economie, poti sa scoti din calcul aceasta optiune. Toate solutiile de „ajutor“ pentru tineri ramin viabile numai pe hirtie.

In realitate, conteaza tot daca poti sa alegi intre „la ai mei sau la ai tai?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS