7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanii UE asteapta reprezentantii romilor din Dolj

Banii UE asteapta reprezentantii romilor din Dolj

Romii din Dolj au beneficiat anul acesta, prin intermediul programului PHARE, pentru dezvoltare de un buget de patru milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor a fost oferita de Uniunea Europeana si gestionata, la nivel local, de reprezentantul romilor, Florin Andronache. Pentru a beneficia de aceasta suma, romii trebuie sa realizeze proiecte eligibile care sint apoi inaintate la Cluj, unei comisii specializate. Pina in prezent, a fost deja acceptat unul dintre ele, construindu-se o fabrica de boltari in comuna Giurgita. „Proiectul a avut efectul scontat. Prin intermediul intreprinderii respective, am reusit sa cream zeci de locuri de munca pentru romii din acea comuna. Bineinteles, ideea nu ar fi fost acceptata daca nu s-ar fi implicat si primarul de acolo. Acum putem sa ne laudam ca am realizat ceva“, a declarat Andronache.

Un alt proiect, de data asta pentru mica infrastructura, s-a depus deja, asteptindu-se rezultatele de la comisia de la Cluj. Daca si acesta va fi declarat eligibil, se vor putea reabilita drumurile din comunele Segarcea si Calopar. Conform Hotaririi Guvernamentale nr. 430/2001 au fost alocati bani pentru sanatate si mica infrastructura, dar si pentru generare de venituri si formare profesionala. In cazul ultimelor doua, termenul de depunere a dosarelor s-a prelungit pina la 10 octombrie 2004, bugetul alocat fiind de 1,8 milioane de euro, dintre care mai sint disponibile in jur de 1,2 milioane de euro. Pentru ca proiectul sa fie declarat eligibil este obligatoriu, conform legilor in vigoare, sa fie indeplinite doua conditii esentiale: sa fie initiat de un grup de romi si sa fie sustinut de autoritatile locale.

Copiii romi invata poezii

Centrul social de la Lipov, in care s-au investit aproximativ 60 de mii de euro, a fost initiat anul trecut, de Asociatia Vasiliada, dar si de Asociatia Studentilor Romi, sucursala Craiova.

In prezent, aici se desfasoara cursuri de formare profesionala, care beneficiaza de prezenta unui numar tot mai mare de reprezentanti ai etniei romilor. Prin intermediul acestui proiect s-au creat si 16 locuri de munca. „Cel mai mare succes l-am avut datorita copiilor romi, care au inceput sa frecventeze centrul nostru. Unii dintre ei nici nu vorbeau romaneste pina sa vina acolo. Ca urmare a educatiei oferite de profesori, sint sperante foarte mari ca acestia sa se integreze in societate. E o atmosfera foarte placuta. Dascalii celor mici sint incintati de rezultatele lor. In cadrul centrului se mai desfasoara si ore de meditatii, de initiere pe calculator, existind si doua clase de gradinita“, a concluzionat Mariana Cimpeanu, asistent mediere sanitara, in cadrul centrului social Casa Romilor. Din pacate, fondurile aferente dezvoltarii centrului social de la Lipov sint pe sfirsite, din aceasta cauza cei care sint direct implicati incearca sa obtina sponsorizari. Eforturile acestora nu au fost insa incununate de succes.

Pina la sfisitul anului, reprezentantii romilor din Dolj spera sa primeasca mai multe proiecte pe care sa le poata inainta comisiei specializate, in vederea obtinerii altor sume de bani. „Prin intermediul GdS ii rugam pe toti primarii comunelor din judet sa sprijine comunitatile de romi de acolo si sa ii ajute sa isi implineasca visurile. Acestia trebuie sa inteleaga ca fara ei nu poate demara absolut nimic. Nu e nevoie sa ii sprijine financiar, dar macar moral“, a incheiat Andronache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS