8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSarea iodata - in atentia inspectorilor OJPC Mehedinti

Sarea iodata – in atentia inspectorilor OJPC Mehedinti

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti au efectuat controale la agentii economici din judet, privind respectarea prevederilor legale la procesarea si ambalarea sarii iodate destinate consumului alimentar. La doua tone de sare din cele trei verificate au fost constatate abateri.

Au fost controlati 15 agenti economici. Abaterile depistate de inspectori au vizat calitatea necorespunzatoare a produsului, faptul ca de pe ambalajul de comercializare a produsului lipseau o serie de date de identificare si caracterizare obligatoriu prevazute de lege sau nu era completa denumirea sub care era comercializat produsul. La 40 kg de sare lipsea mentiunea „iodata“ si nu era indicat continutul de iod sau s-a gasit sare iodata ambalata in saci la care nu era mentionata concentratia de clorura de sodiu. „La sarea iodata «Veritabil» produsa de o societate din Belarus si ambalata de o firma din Galati erau trecute la ingrediente substante antitasare fara sa fie indicate denumirea acestor substante sau codul numeric, asa cum prevede legislatia in vigoare. S-au mai constatat abateri si in ceea ce priveste indicarea datei durabilitatii minimale, respectiv la o parte din sortimente s-a observat ca inscrierea acestei date era pe o hirtie autocolanta lipita aleatoriu pe sac sau era mentionat pe eticheta «A se consuma de preferinta in termen de noua luni de la data fabricatiei», dar lipsea data fabricatiei. S-au constatat abateri si in ceea ce priveste respectarea normelor igienico-sanitare la depozitarea si conservarea produsului in sensul ca a fost gasita sare depozitata direct pe paviment, care era murdar, si amplasata in spatii cu pereti cu igrasie“, a spus Anastasia Horhoianu, directoarea Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Mehedinti.

Ca urmare a deficientelor constatate, inspectorii OJPC au oprit temporar de la comercializare sare in valoare de 13.610.000 de lei, acordind 15 sanctiuni contraventionale in valoare de peste 30 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS