10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRazboi la gardul Pietei Centrale

Razboi la gardul Pietei Centrale

De patru luni, patronii societatii Romvasim Com. SRL – vecina cu Piata Centrala din Craiova, au facut „sant“ pina la usa primariei si a Administratiei Pietelor. In dorinta de a construi un supermarket cu etaj si mansarda, cu intrare si din piata centrala, Mioara si Vasile Patruti si-au vazut proiectul „sabotat“ de trei chioscuri care le „iau fata“ magazinului si care nici nu respecta distanta legala. Situatia este tergiversata, se pare, din cauza cetei in care se afla atit directorul Administratiei Pietelor, cit si reprezentantii primariei care nici nu vor sa solutioneze problema (indiferent daca in favoarea societatii sau a chioscarilor), dar nici nu stiu sa dea explicatii si sa-si sustina din punct de vedere legal sau administrativ hotarirea.

Pentru contructia din str. Vasile Alecsandri, nr. 32, Mioara si Vasile Patruti au urmat toate etapele legale impuse de un asemenea demers. Cu toata „hirtogaria“ la dosar, au demarat lucrarile.

„Cind am facut sapaturile la trei metri, gardul dintre proprietatea noastra si piata a cazut. Era foarte vechi si subred, n-a fost vina noastra. Acum ne spun de la primarie sa facem gardul la loc, ca ne trebuia autorizatie de demolare…“, spune Mioara Patruti. Trecind peste povestea gardului care a cazut de unul singur, „gind la gind“ cu proiectul super-marketului care prevede intrari si din interiorul pietei centrale, patronii societatii Romvasim Com. SRL au o alta problema mult mai suparatoare: trei chioscuri aproape lipite de constructia lor, care nu respecta distanta legala si suspectate ca neavind autorizatie.

„Am facut notificari catre proprietarii celor trei chioscuri sa le mute si sa pastreze distanta legala, dar doar unul s-a conformat. Ceilalti doi nu vor sa se conformeze“, spune Mioara Patruti care a incercat sa gaseasca rezolvarea la Administratia Pietelor, pe domeniul carora se afla cele doua chioscuri „incomode“.

„Imi depaseste atributiile“, „nu cunosc“

Din trei raspunsuri oficiale trimise societatii Romvasim de catre directorul Gheorghe Calinoiu, in doua se mentioneaza ca cele trei societati care isi desfasoara activitatea in chioscuri „au fost notificate in vederea asigurarii distantei legale“, iar in cealalta se spune ca pur si simplu chioscurile nu apartin pietei, deci totul trebuie rezolvat cu proprietarii chioscurilor, nu cu piata.

Intrebat despre cum stau lucrurile si de partea cui se afla adevarul, Gheorghe Calinoiu a raspuns, cu pauze lungi si replici nesigure, ca el nu este decit un administrator, ca mutarea chioscurilor sau, eventual, respingerea cererii societatii Romvasim ii depaseste atributiile etc. In concluzie, chiar si el este depasit de situatie!

„Autorizatiile chioscurilor nu le da administratia, ci primaria. Sint ale consiliului local. Eu nu sint decit un administrator, incasez chiriile. Orice schimbare de destinatie se face conform Legii nr. 53, cu aprobarea autoritatilor locale“. Inrebat daca chioscurile cu pricina au autorizatie, directorul Administratiei Pietelor spune ca habar nu are. „Sint niste chioscuri foarte vechi, erau acolo inainte de a veni eu aici. Chioscurile trebuie amplasate numai intr-o zona destinata acestui obiectiv, exista un plan de destinatie“. Unde este aceasta zona destinata chioscurilor in piata centrala? Ati ghicit! Gheorghe Calinoiu „nu cunoaste“. Probabil ca nici acest lucru nu intra in atributiile dumnealui, de „incasator de chirii“.

Are dreptate cine aduce bani la buget!

Chiar daca Mioara Patruti a mers miercuri „cu jalba in propat“ la audientele viceprimarului Sorin Iordache si acesta din urma fusese deci pus in tema cu problema, aceeasi ceata pluteste si in primarie. In opinia viceprimarului, nu conteaza prea mult cine are dreptate, ci cine aduce bani la buget!

„De mutat am putea sa mutam chioscurile putin mai in fata, dar doamna Patruti ar vrea sa mutam definitiv chioscurile. Nu stiu cit este distanta legala, dar de mutat de acolo noi nu mutam nici un chiosc! Ea a venit si a construit linga chioscurile care erau deja acolo, deci nu vad de ce le-am muta, numai pentru ca o unitate privata s-a hotarit sa faca o constructie la limita domeniului public. Mai ales ca societatea va beneficia de vecinatatea pietei, pe unde vor avea intrare, deci se foloseste de domeniul public. Pina una, alta, eu ii sprijin pe cei care functioneaza pe domeniul public si de la care incasez taxe! Daca vom ajunge la o concluzie si vom incheia un contract de asociere cu societatea respectiva, sa primim o taxa de la aceasta, mai discutam! Pai, e corect ca noi sa cheltuim 300 de milioane pe luna cu gunoaiele si dinsii sa realizeze profit?“, atinge „buba“ la finele discursului vicele Iordache. Pina la urma, edilul a promis sa se intereseze la Serviciul urbanism daca respectivele chioscuri au sau nu autorizatie, problema de care, evident!, nu avea cunostinta, si sa gaseasca o forma legala de rezolvare a situatiei.

Concluzia ar fi doar una: traim intr-un oras in care nimeni (dintre cei care ar trebui!) nu stie ce este corect si ce trebuie facut, chiar si pe „felia“ lui, dar asta nu-i impiedica sa ia decizii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS