5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImproprietarirea este frinata de procese

Improprietarirea este frinata de procese

Autoritatile judetene si locale din Olt mai au de eliberat circa 1.200 de titluri de proprietate, insa peste 500 de acte, care deja au fost emise, fac obiectul unor litigii in instanta. Cele mai multe sint cauzate de neintelegerile dintre mostenitori, care, pentru ca nu au cazut de acord asupra impartirii pamintului ramas de la parinti, s-au dat in judecata.

„Majoritatea situatiilor aflate in litigiu pleaca de la faptul ca foarte multi dintre cei care au primit titlu de proprietate au decedat. Copiii vin la mostenire, nu se inteleg la iesirea din indiviziune, adica la impartirea terenurilor, si ajung sa se dea in judecata“, explica Ion Nicolae, directorul Oficiului Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie Olt, care, din aceasta saptamina, se va numi Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Conform legii, dupa incetarea din viata a unui detinator de pamint, primaria localitatii in care acesta avea respectiva suprafata este obligata sa ii informeze pe mostenitori. De multe ori, se intimpla sa se prezinte doar o parte a acestora, pamintul se acorda doar lor, insa dupa o anumita perioada de timp vin si celelalte rude, care nu au raspuns primei invitatii. Acestea solicita, la rindul lor, partea cuvenita de teren si, daca nu o primesc, isi actioneaza neamurile in instanta. O alta cauza a litigiilor este generata de calitatea si pozitionarea suprafetelor pe care oamenii le-au primit. Acestia nu au redevenit proprietari ai terenurilor pe care le-au detinut inainte de colectivizare, dindu-li-se alte terenuri. Fiind nemultumiti, ei au dat in judecata comisia locala de fond funciar de pe linga primarii. „Pe locurile care le solicita ei sint deja emise titluri de proprietate, astfel incit li s-au emis titluri pentru terenurile care mai erau disponibile“, a mai spus Ion Nicolae. Judetul Olt ocupa un loc fruntas pe tara in privinta litigiilor funciare si se afla pe unul din primele locuri in privinta emiterii titlurilor de proprietate- 99,29%. Printre localitatile cu restante se numara Topana, Cilieni, Verguleasa, Plesoiu sau Pirscoveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS