10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate20 de comercianti vor ramine pe drumuri

20 de comercianti vor ramine pe drumuri

In rindul comerciantilor de la tarabele din cartierul Brazda Lui Novac era ieri agitatie mare. „Cum sa ne goneasca, cind ne-au promis verzi si uscate daca ii votam“, strigau disperati citiva craioveni. Conform noilor hotariri, tarabele vor fi insa demolate din cauza aspectului urit pe care il au, dar si a faptului ca se afla pe o conducta de gaze. Noul amplasament nu este insa pe placul comerciantilor. Amenintati ca vor ramine pe drumuri, acestia sustin ca vor lua atitudine.

Craiovenii care au tarabe la intrarea in piata din Brazda au avut mereu probleme. Amplasate aici dupa caderea regimului comunist, mult timp ele au constituit un element de mindrie pentru proprietari. „Sa ai dupa 1989 o masa in piata era lucru mare“, isi amintesc oamenii cu nostalgie. Economia de piata si-a spus insa cuvintul, multi dintre cei care isi incepusera aici o afacere dind intre timp faliment. „Veteranii“ sint insa cei mai inversunati, sustinindu-si cu convingere ideile. „Vor sa ne mute de aici in spatele pietei. Acolo nu avem vad bun. Dar de unde sa stie ei cum se face comert?“, mormaia in barba unul dintre barbati.

Cert este ca locatia din Brazda a devenit un motiv de disputa. Cartoane, pietre, table reprezinta doar citeva dintre elementele de constructie cu care comerciantii

si-au ridicat aici adevarate camere. De data asta, autoritatile sint hotarite sa ia atitudine, sutinind ca nu vor mai admite sa existe masute acolo. „Au transformat locul intr-un adevarat focar de infectie. Cind le expira autorizatiile, o sa ii darimam cu siguranta“, a declarat indignat viceprimarul Sorin Iordache.

Oamenii se tem ca vor ramine pe drumuri

Cei care au ca singura sursa de venit profitul obtinut de la taraba nu pot admite insa ideea ca munca lor se va risipi. „Avem copii si alte surse financiare nu exista ca sa-i intretinem. Daca fac locuri in piata, o sa fie chirii foarte mari si nu o sa ne permitem. Platim in fiecare luna 1,6 milioane de lei si eu string pina la prinz doar 300.000 de lei. E si aici destul de greu. Daca ne duc mai in spate, nu mai vind nimic“, a spus N.C., una dintre comerciantele cu experienta.

Directorul Administratiei Pietelor, Gheorghe Calinoiu, recunoaste ca problema este mai veche. „Cunosc ce se intimpla acolo. Trebuia mai de mult sa ia cineva taurul de coarne si sa faca si pentru ei ceva! Acum vor fi construite aceste spatii pentru un comert civilizat. Primaria si Serviciul Pietelor au alocat deja un teren in piata din Brazda cu destinatia de vinzare si in trei-patru luni speram sa le putem da in folosinta. Iar daca va fi o licitatie pentru aceste locuri, cei care deja au contracte semnate cu noi vor primi facilitati mai multe decit s-au dat pentru spatiile din Piata Centrala“, a explicat acesta.

Zilele tarabelor sint numarate

Nemultumiti de situatiea actuala sint si patronii magazinelor si teraselor din apropiere, care, conform spuselor comerciantilor, i-au „pirit“ de mai multe ori autoritatilor. Reprezentantii primariei promit ca vor lua cit de curind masuri radicale de desfiintare a tarabelor din Brazda. „Nimeni din acea zona nu va mai primi autorizatii. Ei au contracte de inchiriere pe o suprafata de doi metri patrati, dar si-au luat mai mult. I-am rugat de atitea ori sa se restringa, dar nu ne-au ascultat. Fiecare si-a pus taraba cum a vrut. Situatia se va schimba, pentru ca vom gasi noi amplasamente, le vom face proiecte si, daca doresc, le pot folosi“, a continuat Iordache.

O alta problema este legata de numarul comerciantilor care vor avea locuri in noile spatii construite. „Noi sintem peste 40 si vor fi doar 20 de locuri. Restul ce o sa faca?“, si-a manifestat nemultumirea Nicoleta, o alta comercianta. Contrar afirmatiilor acestora, directorul Administratiei Pietelor sustine: „Nu cred ca sint 40, ca nu ar avea loc acolo atitia. Noi avem inregistrati in acte 28 si vom construi 25 de spatii de sase metri patrati“. Intrebarea care se pune este daca in acte sint doar 28 de comercianti, restul de 12 nu se afla cumva in ilegalitate?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS