12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCresterea salariilor, praf in ochii cadrelor didactice

Cresterea salariilor, praf in ochii cadrelor didactice

Sindicalistii din invatamintul mehedintean nu dau crezare informatiei potrivit careia, de la 1 octombrie, salariile pe care le primesc ar creste cu 25%. Pentru ei, aceasta crestere nu este decit o alta minciuna a partidului de guvernamint, inaintea alegerilor generale din noiembrie. Pe de alta parte, comisia de invatamint a Camerei Deputatilor a adus un amendament, potrivit caruia, de la 1 ianuarie 2005, salariile din invatamint vor fi majorate cu inca 40%, dar sindicalistii isi pun slabe sperante in adoptarea acestuia.

„Noi sintem constienti ca, daca este un ordin politic, acest amendament nu va trece si nu va fi adoptat. Reprezentantii tuturor confederatiilor sindicale au certitudinea ca, in proportie de 99%, acest amendament nu va trece de cele doua camere legislative. Deci nu este vorba de nici un fel de marire de salarii de la 1 octombrie. Singurul lucru este acea indexare de 6%, pe care, de fapt, o primesc toti bugetarii“, a spus Mihai Dima, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) Mehedinti. Negocierile dintre cele patru sindicate din invatamint si guvernanti au parcurs, luna trecuta, mai multe etape: pe 9 august, 18 august si 25 august, cind, din negocieri, a fost eliminat personalul nedidactic.

„Plin de cinism, ministrul Alexandru Athanasiu ne-a spus ca, daca nu ne convine, putem sta in greva cit dorim. Asta o sa si facem. Noi avem pregatite o serie de actiuni revendicative, care vor imbraca diferite forme; nu vom participa la deschiderea anului scolar. Apoi, pe 20 septembrie, avem pregatit un miting la nivel local, pe 5 octombrie, miting in Capitala, iar pe 11 octombrie am putea intra in greva generala“, a spus Mihai Dima.

„Noi nu sintem apostolii neamului“

Potrivit grilei de salarizare diferentiate, in prezent, in invatamintul romanesc, un profesor debutant are un salariu mai mare decit un invatator cu vechime, si care si-a luat definitivatul. Tocmai de aceea, in rindul personalului didactic exista mari nemultumiri. „Dupa calculul meu, in prezent, in invatamint, aproape 70% din personal are salarii de 90 de euro, iar foarte putini, adica directorii degrevati de ore, ajung pina la 200 de euro. Stau si ma intreb ce inseamna un asemenea salariu? Nimic, daca ar fi sa luam in seama rata inflatiei, care a depasit frecvent 12-14%, pe cind salariul nostru real a crescut doar cu citeva procente. Ei bine, guvernantii trebuie sa stie ca ne-am saturat sa mai fim constiinta neamului sau apostolii neamului, cum am mai fost numiti pina acum“, a spus Constantin Cazacu, vicepresedintele FSLI Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS