24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudentii restantieri au intrat in febra sesiunii de toamna

Studentii restantieri au intrat in febra sesiunii de toamna

Agitatie, zgomot, nervi intinsi la maximum. Un grup de tineri discuta galagios. Dupa fetele grave pe care le au, ai putea crede ca pun la cale cine stie ce grozavenie. Ne apropiem si auzim tema discutiei. Subiect fierbinte, nimic de zis, despicat in patru de cei care, in urma cu doua luni, ieseau cu capul plecat din facultate, dupa ce picasera vreun examen la un profesor mai pretentios. Incepe sezonul de restante! La Universitate, zilele acestea se fac si inscrieri pentru admitere. Proaspat absolventi de liceu, tinerii dau buluc sa se inscrie pe liste pentru studii universitare. La unele facultati, concurenta este acerba; mai mult de zece candidati pe un loc. „Nu stiu ce-i asteapta!“, murmura studentii cu cel putin doi ani de cursuri universitare la activ si cu mult mai multe examene repetate in decursul lor.

Adrian este student in ultimul an la Informatica si are 13 restante. Nu sint chiar toate examene din acest an, a mai si promovat dintre ele; mai mult de jumatate, desi el a invatat pentru mai multe. Dar ce sa-i faci cind profesorul tine cu orice pret sa te vada si toamna? Mai are si de anul trecut destule. Noroc ca Senatul Universitatii a aprobat sistemul de credite, asa ca nu mai conteaza cite examene ai restanta daca iti faci numarul de credite necesar promovarii. Se pregateste intens, mai ales mental. „Este o adevarata provocare sa ramii intreg la minte cu atita stres pe cap!“, spune Adi. El a reusit. A capatat experienta in cei patru ani de studentie. L-au ajutat si profesorii „binevoitori“, decisi ca la sfirsitul celor patru ani de studiu sa nu fi trecut prin facultate ca rata prin apa. Adrian este optimist. Are o reteta infailibila, care si-a dovedit „eficienta“ in toate celelalte sesiuni de examene: „Pachetul de tigari si cana de cafea pe masa si speranta ca proful va gasi ceva mai important de facut in timpul desfasurarii examenului decit supravegherea studentilor!“

Profesorii sint de vina

Raluca este in anul trei la Facultatea de Drept; pentru ca este la fara frecventa, face cinci ani. Are „doar“ sapte restante. Cinci de anul acesta si doua de anul trecut. „Profesorii de la Drept sint bine cunoscuti pentru usurinta cu care pica studentii de la FF“, spune Raluca. „Au impresia ca, daca nu frecventam cursurile la zi, stam degeaba toata ziua si avem timp berechet sa invatam. In plus, isi imagineaza ca sintem niste idioti care nu au fost in stare sa intre la zi si ne trateaza ca atare. Multi dintre ei nici nu se obosesc sa ne corecteze lucrarile. Cumparam cartile, avem cinciul asigurat. Chiar daca noi scriem mai mult de cinci. Nu toti fac asa, dar majoritatea isi urmaresc interesul“, adauga inversunata tinara, care admite ca nu a fost alegerea ei sa se inscrie la FF. Situatia familiala si saracia au obligat-o sa isi caute serviciu si deci sa fie nevoita sa se inscrie la aceasta forma de invatamint. Pentru aceasta sesiune de restante, s-a apucat de invatat de la 1 august. „Este greu sa mergi la serviciu, iar seara, cind ajungi acasa, sa iei cartile in brate si sa te apuci de invatat. Este greu, dar nu imposibil. Sper ca profesorii sa fie mai indulgenti. Daca un profesor vrea sa te treaca, te trece. Bineinteles, cu conditia sa scrii totusi ceva. Nu poti sa emiti pretentii daca te duci nepregatit. Eu, daca nu am apucat sa invat pentru un examen, nici nu ma prezint“, spune Raluca.

Blonda, frumoasa, pe Maria ar putea sa o incadreze multi in categoria studentilor care s-au apucat de o facultate doar din moft. Nu este asa. Studenta la Litere, in ultimul an, tinara olteanca are si ea sapte restante. Desi, spune ea, invata pentru ca merge si la serviciu nu poate sa nu ramina cu restante. In fiecare an a avut si nu isi mai face probleme, ca in primul an. „Primul examen, prima restanta“, povesteste Maria. „A fost un accident. Nici acum nu pot sa imi dau seama ce s-a intimplat atunci, pentru ca eram foarte bine pregatita. Oricum, m-am obisnuit. Important este sa nu iti pierzi mintile. Cu cit esti mai relaxat, cu atit mai usor te poti concentra. Singurul lucru care ma deranjeaza este ca ai o grija in plus; sau mai multe. Intotdeauna am avut restante. Nu asa de multe ca acum, dar sper sa le trec pe toate. Cu cinci, ca nu vreau mai mult. Nu ma supar daca iau note mai mari, dar nu tin mortis sa am medie de bursa“, glumeste Maria.

La avizierele facultatilor din Universitatea Craiova, studentii stau buluc si iau notite. S-au afisat, in mare parte, datele examenelor restante din aceasta sesiune. Cu planul de bataie intocmit, studentii isi impartasesc „retete“ pentru a studia mai usor si cu mai mult spor. Isi ureaza bafta si isi iau la revedere. La jumatate de drum se intorc si intreaba: „Dar nu mergem si noi la un suc, inainte?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS