10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii au plecat din farmacii injurind

Pensionarii au plecat din farmacii injurind

Prima zi in care pensionarii cu venituri mai mici de 6.000.000 de lei au putut sa se prezinte la farmacii pentru a primi medicamente compensate 90% s-a scurs linistit, fara aglomeratie. Mai mult, farmacistii au fost cei care le-au dat pensionarilor vestea ca pretul medicamentelor prescrise de medic nu a suferit modificari sensibile, fata de cit plateau conform vechilor reglementari privind compensarea medicamentelor.

La „Coca Farm“ din Slatina, una dintre farmaciile care nu intrerup acordarea de medicamente compensate nici dupa ce si-au terminat plafonul, s-a prezentat un singur pensionar, care, in cele din urma, a plecat fara medicamentul prescris, pentru ca nu exista in farmacie. Denisa Ionescu, asistent farmacie, nu e optimista cu privire la noul program lansat. Atita vreme cit farmacistilor le ramine fixat un plafon, cit posibilitatea lor de a plati furnizorii de medicamente tine in primul rind de recuperarea banilor de la CJAS, lucrurile nu au cum sa mearga bine. Mai mult, trimbitata compensare nu inseamna mare lucru, avind in vedere ca se compenseaza 90% din pretul de referinta al produsului romanesc. Spre exemplu, Preductalul costa 338 de lei pastila in varianta autohtona si 3.633 in varianta de import. In cazul in care medicul a prescris pe reteta medicamentul de import sau farmacia nu are in stoc medicamentul romanesc, pensionarul va beneficia de compensarea 90% la pretul medicamentului romanesc si va plati diferenta din propriul buzunar.

„Incercam sa-i multumim pe pensionari“

„Crisfarm“ a primit ieri doar doua astfel de solicitari. Pensionarilor li s-a transmis pretul calculat pentru intreaga reteta, iar acestia au parasit farmacia injurindu-i pe cei care le-au promis un lucru si le ofera altceva. Farmacista spune ca diferenta fata de compensarea 50% – 65% de pina acum si noua compensare, la una dintre retetele cu medicamente destul de scumpe, a fost de doar 40.000 de lei. S, din nou, un exemplu: Omeprazolul, produs romanesc, are un pret cu 2.000 lei mai mic, pe tableta, decit produsul de import, Ortanol. Sint insa si cazuri in care diferenta este de peste 5.000 lei/tableta. „Noi le prezentam toate variantele, le spunem ce medicamente avem si incercam sa facem in asa fel incit sa-i multumim pe pensionari“, mai spune farmacista.

La rindul lor, medicii de familie au fost si ei uimiti de putinele solicitari de ieri. Medicul de familie Constantin Zaharia, care are un numar destul de mare de pensionari pe lista pacientilor, a vazut numai patru pensionari, care au facut declaratia pe propria raspundere ca nu au venituri mai mari de 6.000.000 lei, pentru a-si putea primi reteta compensata. Se asteapta, in schimb, cresterea numarului solicitantilor in zilele urmatoare.

„Ar fi o masura buna daca ar fi numai pentru pensiile cu adevarat mici. Eu am pensie 1.500.000 de lei si primesc aceeasi facilitate ca si cel cu pensie de peste 5.000.000 de lei. Nu-i corect!“, spune Maria Popescu, una dintre putinele pensionare aflate la usa unui cabinet medical din incinta dispensarului slatinean. Si nu aici se opreste nemultumirea pensionarilor. Desi multi dintre ei nu au avut ocazia sa constate pe pielea lor ce inseamna compensarea 90%, mai au timp. Acelasi timp in care asteapta, asa cum li s-a promis, si servicii stomatologice gratuite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS