10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSase copii traiesc in mizerie

Sase copii traiesc in mizerie

In cartierele marginase ale Craiovei, viata isi urmeaza cursul, indiferent de necazurile cu care se confrunta locuitorii lor. Alexandra Bildeanu are 70 de ani si traieste pe strada Brestei de sapte ani, impreuna cu una dintre fete si cei sase nepoti. Aici, fiecare vecin are povestea lui. Greutatile pe care le intimpina in fiecare zi si-au pus insa amprenta asupra vietii celor opt membri ai familiei Bildeanu. Cel mai mic dintre copii are 11 luni si este „tinut in viata“ cu greu de mama sa. Oamenii traiesc dintr-un ajutor social pe care il primeste Alexandra de la primarie. Desi cinci dintre nepoti ar trebui sa frecventeze scoala, acest lucru nu se intimpla din cauza situatiei financiare grele.

In doua camere foarte mici, de pe strada Brestei, se inghesuie membrii familiei Bildeanu. Cu mic cu mare, cei sase copii isi ajuta zilnic, cum pot, mama si bunica pentru a putea supravietui. Suma de bani care intra, in fiecare luna, in casa, este derizorie si insuficienta pentru nevoile lor. Cea mai mare dintre fete are 14 ani si ar trebui sa mearga la scoala. A renuntat insa pentru ca nu isi permitea sa isi cumpere cele necesare. In aceasta situatie se afla si ceilalti frati ai sai care nu mai mai frecventeaza de mult cursurile. Situatia in care se afla o deprima deseori pe mama copiilor, al carei chip este brazdat de riduri adinci. Femeia se lupta cum poate, pentru a le oferi un ajutor cit de mic, dar important pentru ei. Desi a incercat sa se angajeze de multe ori, nu a reusit, deoarece a trecut de prima tinerete. Pentru a aduce un ban in casa, se mai duce uneori in tirg si vinde haine la mina a doua. Asa mai scoate citiva zeci de mii de lei in plus, pentru copilasii ei. Femeia este nevoita sa isi creasca copiii singura, deoarece sotul a parasit-o, preferind sa plece cu alta. Unde? Femeia nu stie. Acum insa nici nu o mai intereseaza, pentru ca se zbate din greu pentru a-si tine copiii in viata.

„Nici nu avea unde sa stea. Din cauza asta am luat-o la mine. Nici eu nu am mare lucru, dar cel putin are un acoperis deasupra capului. M-am mutat aici in urma cu sapte ani, cind m-au dat afara din casa nationalizata. A venit proprietarul si a revendicat-o. Asa ca pe mine m-au adus in camerele astea. O perioada am stat singura, apoi am primit-o pe fata, ca nu avea unde locui. A venit cu sase copii. M-am pricopsit cu ei pe cap. Traim si noi din ce putem. Ne ajung bani doar cit sa nu murim de foame“, a spus Alexandra.

Aproape un milion de lei, acestia sint banii din care trebuie sa traiasca o luna familia Bildeanu. Fructele, dar si alte produse necesare unei dezvoltari normale a copiilor sint foarte rar intilnite pe masa. De cele mai multe ori, bunica lor foloseste diverse verdeturi pentru a le mai potoli foamea celor mici.

Obligati sa suporte mirosul de la canalul colector

Saracia este completata si de conditiile mizere in care sint nevoiti sa traiasca cei sase copii. Deoarece cladirea in care locuiesc nu are canalizare, reziduurile se string chiar sub geamurile camerelor Alexandrei. In timpul verii, mirosul devine insuportabil, femeia fiind obligata sa isi scoata copiii afara. Doi dintre ei chiar s-au imbolnavit din aceasta cauza. Situatia s-a ameliorat totusi, pentru ca, dupa mai multe interventii la autoritatile abilitate, acestea au trecut la treaba. Daca in urma cu citeva luni intreg blocul era inconjurat de gunoaie, acum acestea au mai ramas doar in dreptul geamurilor Alexandrei.

Vecinii au fost multumiti, dar pentru Alexandra lucrurile au ramas la fel. „Sa vina cineva de la primarie sa stea doar citeva minute la mine in casa. Sa vedem daca poate suporta? Eu cred ca nu. Acum cind e cald, noi trebuie sa stam cu geamurile inchise. Cind o sa ia cineva atitudine? Cind o sa moara unul dintre copii? Noi speram ca exista oameni care sa ne ajute sa iesim din saracia asta“, a incheiat cu lacrimi in ochi bunica celor sase copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS