16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaria este obligata de parinti sa cerseasca

Maria este obligata de parinti sa cerseasca

Zeci de copii sint intilniti pe strazile Craiovei la cersit. Unii dintre ei de-abia au invatat sa vorbeasca, sa spuna primele cuvinte. Parinti fara suflet isi aduc copiii la colturile strazii, in intersectii, la portile bisericilor. Ii lasa si pleaca sau cei mai „curajosi“ cersesc cu ei in brate. Sarbatorile sint o mana cereasca pentru oamenii strazii sau pentru cei aflati la limita saraciei. Impinzesc usile si portile lacasurilor de cult, in care se aduna enoriasii. In haine ponosite, murdari, copilasii sint nevoiti sa intinda mina, sa cerseasca un banut pentru familiile lor. Asta au fost invatati sa faca… Copiii sint nevinovati! Au avut ghinionul de a se naste in „familii“ sarace… Maria are trei ani. Cerseste, iar banii strinsi de ea sint luati de parinti. Ieri a fost ziua ei, sarbatoarea Sfintei Maria, dar copila a fost in acelasi loc, cu cartonasul in brate, cersind un ban de la oamenii cu suflet.

O fetita de aproximativ trei anisori este vazuta zilnic la intrarea in Piata Centrala din Craiova. Este un copil slab, intr-o rochita rupta… Sta asezata pe trotuar, cu minuta intinsa. Linga ea se afla cutiuta de carton, in care cei milostivi arunca din cind in cind un banut sau o bucata de piine. Au avut grija parintii sa aseze acea cutie linga ea! Au nevoie de bani, dar bani cistigati de un copil!

„O vad de la balcon, de multe ori cobor si-i aduc o prajitura, un suc, mi-e mila de ea… Spune ca o cheama Maria. Sta aici de cel putin o saptamina. Am vorbit si cu parintii care vin si o aduc la cersit. Am inteles ca au sase copiii. O aduc pe copila aici dimineata, iar pe ceilalti ii asaza in alte intersectii. Mama sta ascunsa pe undeva prin piata… Vine de citeva ori pe zi, ia banii pe care micuta i-a strins. De multe ori sta nemincata chiar o zi intreaga, iar parintii se duc in piata si-si cumpara mincare si bautura. Se folosesc de propriii copii sa le cistige bani… Copilul nu e bolnav, dar cred ca au invatat-o sa se prefaca ca este handicapata. De citeva zile, sta mai mult cu capul plecat si-l misca intruna“, a spus Ion Chivat.

Organele abilitate care se ocupa de problema cersetorilor cunosc situatia. Angajatii Corpului Gardienilor Publici se confrunta zilnic cu astfel de cazuri. „Cunoastem situatia cersetorilor minori extrem de bine. Cersetoria este un fenomen social greu de stopat. Zeci de parinti se folosesc de propriii copii minori pentru impresionarea cetatenilor. Ii pun sa cerseasca. De nenumarate ori i-am ridicat pe parinti, i-am amendat, dar se intorc in acelasi loc. Fiecare are zona lui bine stabilita si delimitata“, a declarat Gheorgh Manea, sef Detasament 1, Corpul Gardienilor Publici Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS