21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiini comunitari se plimba prin oras

Ciini comunitari se plimba prin oras

Opt muncitori necalificati, un sofer, un tehnician veterinar si un doctor veterinar, acesta este personalul Compartimentului de ecarisaj din cadrul Serviciului de Salubritate Craiova. Cei 11 angajati se ocupa atit de ciinii comunitari de pe strazile Baniei, dar si de cei cazati la adapostul de la Facai. Numai trei din cei opt necalificati se ocupa efectiv de adunarea ciinilor vagabonzi din Craiova. Pe linga faptul ca patrupedele nu se lasa atit de usor prinse, munca hingherilor este ingreunata de asa-zisii „iubitori de animale“, care se impotrivesc capturarii ciinilor vagabonzi, a caror prezenta in anumite cartiere ale orasului este reclamata de foarte multi cetateni. Nu o data s-a intimplat ca hingherii sa fie atacati, in plina zi, de admiratorii patrupedelor. Asa se face ca numarul ciinilor comunitarilor din oras este in crestere.

Sigur v-ati intrebat de ce ciinii vagabonzi din zona blocului in care locuiti nu dispar niciodata, desi ati sunat la dispeceratul Compartimentului de ecarisaj si chiar i-ati vazut pe hingheri desfasurindu-si activitatea, raspunzind astfel sesizarii pe care ati facut-o. Raspunsul este la distanta de o usa, un etaj sau poate o scara de bloc. In mod sigur aveti in zona un „iubitor de animale“ care si-a facut un scop in viata din a elibera toti ciinii din zona pe care hingherii ii duc la adapostul de la Facai, sub pretextul unei „adoptii“ care nu il costa, practic, nimic. Teoretic, daca s-ar urma litera legii (Legea nr. 227 din 2001, privind aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 155 din 21 noiembrie 2001, privind aprobarea programului de gestionare a ciinilor fara stapin – n.r.), fiecare „iubitor de animale“ ar trebui sa plateasca, in momentul scoaterii patrupedului pe poarta adapostului, o taxa de adoptie. Consiliul Local Craiova inca nu a dat o hotarire care sa puna legea in aplicare.

Taxa de adoptie nu se incaseaza

Taxa de adoptie ar trebui sa reprezinte contravaloarea prinderii animalului, a intretinerii si a tratamentului medical de care beneficiaza la adapost, adica undeva intre patru si cinci sute de mii de lei pentru fiecare ciine. Cei mai inversunati dintre „iubitorii de animale“ craioveni, la o singura vizita la adapostul de la Facai, elibereaza, prin adoptie, intre sase si 20 de ciini. Doctorul Ionel Avram, seful Compartimentului ecarisaj, tine o evidenta a adoptatorilor. In cazul in care nu isi indeplinesc obligatiile de a intretine ciinii si de a nu le da din nou drumul pe strada, adoptatorii nu risca nici un fel de amenda. Imputernicitii primariei si inspectorii Politiei Sanitar Veterinare, care ar trebui sa amendeze cu 25 de milioane de lei pe cei care procedeaza astfel, nu au recurs pina acum la sanctiuni, pentru ca „suma este prea mare“ si s-a intimplat, in nenumarate cazuri, ca adoptatorii sa nu aiba nici o sursa de venit din care sa se intretina pe ei insisi sau animalele adoptate si, cu atit mai putin, sa poata plati o astfel de amenda.

Viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu, promite insa sa se ocupe si de acest lucru: „Este adevarat, pina acum nu s-a incasat nici o amenda. Dar incercam sa rezolvam si problema asta. Eu sint constient de problema ciinilor comunitari, mai ales ca si eu, la telefonul cetateanului, primesc patru-cinci sesizari pe zi referitoare la aceasta problema. Consiliul local va trebui sa adopte o hotarire in aceasta privinta. Pina la sfirsitul lunii septembrie sper sa rezolvam aceasta situatie. Vom incepe sa aplicam amenzi.“

Bani pentru supravietuire

Pe lista adoptatorilor figureaza 38 de persoane care au in ingrijire mai mult de sase ciini. Sanctiunile legii amintite ii privesc pe toti aceia care adopta mai mult de trei ciini. Daca s-ar fi achitat taxa de adoptie sau ar fi fost amendati toti cei care au eliberat, dupa adoptie, animalele, Compartimentul de ecarisaj ar fi putut stringe o suma frumusica pe care sa o investeasca in adapostul de la Facai. „La adapostul de la Zmeura, de linga Pitesti, adoptia unui ciine costa 12 dolari. Din sumele incasate, dar si cu ajutor de la o fundatie din Bavaria, cei de acolo si-au facut un adapost conform standardelor occidentale. Noi nu putem, din cele 80 de milioane de lei pe care le primim lunar, decit sa fim la zi cu salariile si sa asiguram strictul necesar de hrana si tratament medical pentru ciinii din adapost. Asteptam ziua in care vom putea crea si noi conditii mai bune de cazare pentru 150 de ciini. In prezent, nu avem decit 22 de boxe individuale, in care tinem ciinii violenti, bolnavi sau pe cei la termen, care urmeaza sa fie eutanasiati“, spune doctorul Avram. Deocamdata, la Facai sint gazduiti 47 de ciini si 20 de pui. Numarul ciinilor liberi din Craiova ajunge insa la 4.000. Si asta in conditiile in care, spune doctorul Avram, „catelele au un ritm de reproducere fantastic, mai ales in lunile aprilie-mai si septembrie-octombrie“.

Injunghiat in centrul orasului

Ionel Avram este primul si singurul doctor veterinar pe care l-a avut, pina acum, acest compartiment. In luna mai a anului 2002, la un an de la preluarea acestei functii, Ionel Avram a fost injunghiat de cinci ori in umar si omoplat de un „iubitor de animale“, pe strada Unirii din Craiova. Insa medicul nu vrea sa vorbeasca despre incident. Important este ca acum ranile sale, cele fizice, s-au cicatrizat. Nici „prinzatorii“ pe care ii are in subordine nu au scapat de conflictele cu „iubitorii de animale“ din oras. Cei trei „prinzatori“, Marian Radoi, Sandu Tobosaru si Ionel Rosca, incearca, de fiecare data, sa isi desfasoare cit mai eficient cu putinta meseria. Si munca lor nu este deloc usoara. „Nu este o meserie pe care sa o faca oricine. Trebuie sa ai o anumita tactica pentru a prinde un animal. E ceva apropiat de ce fac fotbalistii in teren. De pozitionarea celor trei depinde foarte mult reusita unei capturari“, explica doctorul Avram.

Nu din lipsa de dragoste pentru ciini a renuntat Ionel Avram la ciobanescul sau german pe care l-a dus la gospodaria de la tara a parintilor sai. Ci pentru ca nu avea timp… sa-l plimbe. Acum veterinarul se bucura de compania unui pisoi, „siamez, baiat, castrat“, si a celor peste 30 de pesti din acvariu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS