10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Dobrun se va desfasura Festivalul de Sah

La Dobrun se va desfasura Festivalul de Sah

Festivalul International de Cultura si Sah „Mihai Eminescu“ se desfasoara la Dobrun-Olt de 19 ani. La manifestare participa copii, tineri, dar si virstnici, toti fiind impatimiti ai sahului. De organizarea festivalului se ocupa profesorul pensionar Nicolae Badita. Acesta a cerut sprijinul autoritatilor, pentru ca, in perioada 15 – 22 august, asteapta la Dobrun aproximativ 200 de persoane, avind nevoie de spatiu de cazare si pentru desfasurarea competitiei.

„Le cer sa m-ajute“

Turnee individuale de sah, pe categorii sportive de virsta si sex, blitz-uri, simultane, campionat pe familii, expozitii concurs de creatii artistice cu teme cultural-sahiste (pictura, sculptura, artizanat etc.), spectacole de varietati cu surprize si alte activitati, acestea sint propunerile profesorului Badita. Organizatorul a stabilit sa acorde participantilor gratuitate pentru masa, cazare si inscrieri, chiar si pentru transport.

Insa, autoritatile locale nu ii sint alaturi: „Consiliul Local Dobrun, in urma analizei din 30 iulie 2004, a constatat ca in satele comunei Dobrun nu exista conditii corespunzatoare de asigurare a cazarii si mesei pentru 200 de persoane. (…) Consiliul Local Dobrun nu-si asuma calitatea de organizator al festivalului si nici alte responsabilitati“.

„Am inteles ca nu vor sa m-ajute, dar sa ma lase sa-mi fac treaba. Numai ca spun fel de fel de vorbe-n sat, iar satenii nu mai sint asa dornici sa-mi cazeze copiii de teama ca aude primarul“, spune profesorul Badita.

Cupe, 50 de medalii si 100 de insigne

Organizatorul a gasit citiva oameni care i-au promis ca-l vor ajuta. Profesorul a facut din banii proprii cupele si medaliile. Se vor acorda cupe pentru cistigatorii fiecarei categorii, dar si 50 de medalii si 100 de insigne, comandate special. „Deocamdata, n-am local pentru desfasurarea competitiei si nici cantina sau lemne pentru foc. Nu degeaba se numeste «Festivalul nemuritor», pentru ca va rezista, ca poezia marelui nostru Eminescu“, ne asigura Nicolae Badita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS