5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte stiri

Zece orfani vor pleca in excursie

Societatea Nationala a Femeilor Ortodoxe Romane, filiala Craiova, va trimite in luna august zece copii orfani intr-o excursie montana in zona Manastirii Valea Mare, judetul Covasna. Excursia se inscrie intr-o serie de actiuni desfasurate de asociatia craioveana si are ca scop socializarea si dezvoltarea afectiva a copiilor institutionalizati. Acestia vor avea posibilitatea sa se joace, sa invete cintece si rugaciuni si sa mearga in excursii, sa invete sa deseneze si sa picteze icoane pe sticla, sub indrumarea unui profesor specializat. Suma necesara acestei excursii, 28.360.000 de lei, a fost strinsa de reprezentantele Societatii Nationale a Femeilor Ortodoxe Romane prin mijloace proprii.

Politia si Protectia Consumatorului controleaza pietele craiovene

Serviciul de Investigare a Fraudelor, politisti de la Sectiile 1 si 5, precum si cinci inspectori din cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj au plecat la intr-un control prin pietele craiovene, pe 31 iulie, in aceeasi zi in care GdS atragea atentia ca in Piata Centrala din Craiova lucrurile nu stau cum ar trebui. Din 92 de comercianti, 37 de agenti economici si 55 de producatori individuali, 46 incalcau legea. S-au dat amenzi de 47 de miloane de lei si s-a confiscat marfa de alte 13 milioane. In plus, au mai fost identificate persoane care comercializau produse pe care le cumparasera pentru a le revinde la suprapret, practica des intilnita in pietele orasului. Si acestea au suportat rigorile legii.

Facilitati pentru medicii pensionari

Incercind sa atraga atentia de la starea precara in care se afla sistemul de sanatate romanesc, dupa ce a anuntat ca vor fi eliberate medicamente compensate cu 90 % pensionarilor cu venituri sub sase milioane de lei, Ministerul Sanatatii informeaza ca, incepind din aceasta toamna, si medicii pensionari vor beneficia de unele facilitati la serviciile medicale. Doctorii pensionari vor avea prioritate la acordarea consultatiilor medicale, la efectuarea examinarilor paraclinice si chiar gratuitatea efectuarii acestora in anumite conditii. De asemenea, vor avea facilitati la internarea in unitatile sanitare si vor beneficia de spitalizare in saloane cu unu-doua paturi. Protocolul mai prevede asigurarea posibilitatii de desfasuare a activitatii pentru medicii de familie pensionari, care s-au stabilit in mediul rural si care solicita mentinerea in activitatea profesionala. Medicilor pensionari li se vor elibera legitimatii speciale pentru punerea in aplicare a acestui protocol, iar pe fisele medicale va fi inscrisa mentiunea „medic pensionar“.

Cursurile de vara „Constantin Brancusi“ – la Universitatea din Craiova

Cea de-a IX-a editie a Cursurilor de vara „Constantin Brancusi“, Limba, literatura si civilizatie romaneasca, are loc in perioada 1-24 august, la Universitatea din Craiova. Aceste cursuri sint deschise atit specialistilor, cit si tuturor celor care sint preocupati de studierea limbii, culturii si civilizatiei romanesti. Anul acesta, la cursuri participa reprezentanti din 14 tari: Bulgaria, China, Federatia Rusa, Germania, Grecia, Iugoslavia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Ucraina, Uganda, Ungaria si Italia- tara cu cei mai multi participanti. Cursantii isi vor imbunatati cunostintele acumulate si vor participa la o serie de prelegeri. Programul cuprinde si vizitarea complexului cultural Brancusi de la Tirgu Jiu, manastirile si pesterile din Oltenia. Interesant este faptul ca o parte dintre cursanti au mai participat la actiuni de acest gen si ca sint fascinati de Romania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS