7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRestrictii alimentare benefice pentru sanatate si portofel

Restrictii alimentare benefice pentru sanatate si portofel

De pe 1 pina pe 15 august, in calendarul bisericesc este trecut postul Sfintei Marii, perioada ce indeamna la fapte bune, cumpatare si, nu in ultimul rind, la restrictii alimentare. Daca alte posturi de peste an sint mai greu de respectat, postul Sfintei Marii, in care tocmai am intrat, este usor de tinut, oferta de produse fiind foarte variata si accesibila.

In Piata Centrala, rosiile se vind cu 10.000 de lei kilogramul, cartofii, cu 7.000, castravetii cu 15.000, ardeii, cu 16.000, varza, cu 4.000, iar morcovii- cu 10.000. Si fructele autohtone sint destul de ieftine: 8.000 de lei kilogramul de prune si 15.000 cel de piersici. Deci, un regim alimentar lipsit de carne, brinza, oua, lapte nu este prea greu de respectat. Am putea spune ca este chiar recomandat din mai multe ratiuni: religioase, de sanatate si, ceea ce este destul de important, financiare.

Postul este una dintre cele mai vechi traditii ale omenirii, datind de 2.000 de ani. Pustnicii si ascetii tineau postul pentru a-si purifica trupul si spiritul, restrictiile alimentare fiind primele dintr-un lung sir de renuntari.

Postul alimentar trebuie dublat insa de unul spiritual, corpul fiind lipsit de hrana de origine animala, iar sufletul, curatat de ginduri pacatoase.

Alimentatie sanatoasa cu bani putini

Dincolo de importanta religioasa a postului, nu poate fi contestat faptul ca acesta curata si organismul, nu numai sufletul. Specialistii in nutritie recomanda consumul de alimente bogate in vitamine si minerale, ca de exemplu fructe si legume proaspete. Vara, cind temperaturile ating valori foarte ridicate, o alimentatie bazata pe legume si fructe devine un imperativ. Persoanele cu o alimentatie bazata pe cruditati si care nu consuma frecvent alimente tip fast-food au sanse mult mai mici de a se imbolnavi de cancer si sint mai putin predispuse la boli cardiovasculare. Avind in vedere aceste realitati medicale si faptul ca am intrat in post, poate ar trebui sa profitam de fructele si legumele ce ne imbie de pe tarabele pietelor, in detrimentul produselor din carne, incomparabil mai scumpe si, de multe ori, din cauza caldurii si a pastrarii in conditii necorespunzatoare, mai nesigure.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS