13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociatiile de proprietari din Slatina se vor desfiinta

Asociatiile de proprietari din Slatina se vor desfiinta

Termenul-limita acordat de primarie asociatiilor: 25 decembrie • Slatinenii care isi vor achita debitul pina la sfirsitul anului vor beneficia de anularea integrala a penalitatilor • Administratorii si presedintii asociatiilor de proprietari ameninta cu declansarea unei greve

Primarul Slatinei, Darius Vilcov, a promis ca va desfiinta, pina la 25 decembrie, asociatiile de proprietari. Primaria a organizat, la sfirsitul saptaminii trecute, o intilnire cu toti administratorii si presedintii celor peste 130 de asociatii de proprietari din municipiu, pentru a preciza modalitatea de desfiintare. Intilnirea a fost la un pas de a se transforma intr-un scandal. „Multi v-ati facut treaba, dar multi au in spate o serie de nereguli. Controalele noastre vor scoate la iveala toate astea. Pentru patru administratori am dispus sa li se ridice atestatele. Iar acestia nu sint singurii. Vor urma si altii“, a spus noul primar nemultumitilor, inainte ca acestia sa paraseasca sala.

Desfiintarea ar urma sa aiba loc in urma adunarilor generale ale asociatiilor de proprietari. Masura promisa de Vilcov, in premiera pe tara inca din campania electorala, a fost intimpinata cu entuziasm de populatie, deoarece este insotita de alta veste excelenta pentru locuitorii municipiului: slatinenii vor scapa de penalitatile la intretinere! Este vorba despre proprietarii de apartamente care, daca isi vor achita, esalonat, pina la sfirsitul acestui an, debitul la intretinere, vor beneficia de anularea integrala a penalitatilor acumulate in timp. In schimb, cei care nu vor reusi sa faca acest lucru decit pina la sfirsitul anului viitor vor beneficia de reducerea cu 75% a cuantumului penalitatilor. Autoritatile au mentionat insa ca de aceste facilitati vor beneficia numai proprietarii de apartamente, al caror venit pe membru de familie este sub 2,5 milioane de lei. Pina se va pune in practica hotarirea, se gindesc la alte solutii pentru a ajuta proprietarii celor aproximativ 26.000 de apartamente din Slatina sa-si plateasca datoriile, multi dintre ei fiind in proces cu asociatiile, fiind in pericol de a-si pierde locuintele.

Razboi intre primar si administratori

Administratorii, presedintii si membrii comitetelor asociatiilor de proprietari din Slatina sint contrariati de situatie. Ei il acuza pe noul primar ca isi bate joc de ei, facindu-i pe toti hoti, in lipsa dovezilor. Acestia il acuza pe Vilcov ca habar nu are despre problemele cu care se confrunta la asociatie, cu persoanele rau-platnice etc. In schimb, locatarii au inceput sa ia primele „masuri“, una dintre ele fiind neplata intretinerii.

Una dintre cele mai grele situatii se intilneste la Asociatia de Proprietari nr. 14. Avind 320 de apartamente, administratoarea Elena Brinzan se plinge ca, dupa sedinta de saptamina trecuta cu primarul, nu mai stie ce sa le spuna oamenilor.

„De cind au auzit ca li se vor anula penalitatile, oamenii parca au innebunit. Nu mai vin la asociatie nici ca sa-si plateasca debitul lunar. Nu mai vorbim de penalizari! Numai la asociatia mea s-a acumulat pina acum un debit de 1,1 miliarde de lei, fara sa mai amintesc de cele aproape doua miliarde din penalizari! Oamenii stiu foarte bine ca Regia de Apa ACETI ne obliga sa calculam aceste penalitati. Noi sintem obligati sa facem cum spune legea, altfel, dupa trei ani de la neplata lor, sintem obligati noi sa le achitam in locul oamenilor. Am ajuns bataia de joc a tuturor. Ne este rusine sa iesim pe strada! Sintem priviti ca niste paria! Unii dintre noi si-au facut datoria cum au crezut mai bine. Cine crede ca e usor sa lucrezi cu oamenii se insala“, a spus Elena Brinzan.

Nici Mariana Smarandescu, administratoarea Asociatiei de Proprietari nr. 38, nu intelege de ce primarul ii indeamna pe oameni sa desfiinteze asociatiile: „Am oameni care de citiva ani nu au platit la asociatie, desi au servicii foarte bune, iar acum au datorii de zeci de milioane, iar de penalitati… Primaria nu-si da seama ce greseala face daca procedeaza in halul asta? In loc sa ne ajute sa recuperam datoriile, le anuleaza! Ne-a pus oamenii in cap! Ii indeamna sa nu mai plateasca! In loc sa ne asculte si pe noi, primarul ne face cu ou si cu otet“. Administratorii asociatiilor de proprietari ameninta cu declansarea unei greve generale.

Favoruri contra favoruri

Locuitorii municipiului sint multumiti de intentiile noului primar in ceea ce priveste asociatiile de proprietari. Oamenii abia asteapta stergerea penalitatilor, pe care nu le-ar fi achitat integral. „Am avut fata la facultate, a terminat anul asta la Bucuresti si nu am mai platit la asociatie de anul trecut. Trebuia sa dau bani si acolo, si aici. Datoria s-a tot adunat la intretinere. Sint in proces cu asociatia, ca voiau sa ma dea afara din apartament, si abia am reusit sa ma inteleg cu presedintele asociatiei si cu administratorul ca sa plateasc esalonat debitul si abia apoi majorarile. Ar fi bine daca s-ar anula penalitatile. Am ajunge si noi cu plata la zi, ca altfel e prapad“, a spus Ileana Mateescu.

Petre Circiumaru este de acord cu stergerea penalitatilor, dar este rezervat in ceea ce priveste dizolvarea asociatiilor de proprietari: „Nu zic ca e bine sa desfiinteze asociatiile, ca am auzit ca sint administratori care iau bani frumosi de aici, iar banii din penalitati ii manevreaza cum vor. Problema este ce vor face in loc? Cine se va ocupa de toate cele dupa desfiintarea asociatiilor?“.

Deoarece la sfirsitul acestui an va expira contractul Serviciului de salubritate cu primaria, SALUBRIS isi va angaja propriii incasatori. Regia locala de apa ACETI va avea si ea incasatori de teren, iar spatiul verde dintre blocuri va reveni primariei. Proprietarilor le va reveni doar curatenia pe scara. Se pare ca si locuintele vor fi mai multe, daca locatarii blocurilor vor fi de acord sa cedeze catre primarie terasa blocului, unde ar urma sa se amenajeze apartamente pentru tineri. In schimbul acestor „favoruri“, edilii orasului se vor ocupa de repararea si intretinerea fatadelor blocului. Facturile la ACETI se vor plati in conformitate cu cantitatea de apa consumata, membrii conducerilor asociatiilor nu vor mai ridica premii de milioane, iar sarmanii Slatinei vor avea, lunar, cinci metri cubi de apa gratuit. De aceasta ultima facilitate nu vor avea parte insa locatarii care vor beneficia de anularea penalitatilor la intretinere. Suma totala a penalitatilor catre ACETI se ridica in prezent la aproape 60 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS