10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn primar a falsificat o hotarire de consiliu local

Un primar a falsificat o hotarire de consiliu local

Incapacitatea Romaniei de a cheltui fondurile europene nerambursabile se rasfringe si asupra satelor si a comunelor din zona de sud-vest a tarii.

Conducerea Agentiei SAPARD Oltenia a tras in nenumarate rinduri atentia edililor locali sa grabeasca finalizarea lucrarilor incepute, in caz contrar organismele europene cerind restituirea banilor. In felul acesta, consiliile locale s-ar fi putut trezi in situatia, deloc neplacuta, de a returna zeci de miliarde de lei, lucru aproape imposibil, data fiind saracia bugetelor locale. Unii primari au facut chiar exces de zel si au folosit toate mijloacele pentru a atrage fondurile europene pentru dezvoltarea infrastructurii din comunele si satele pe care le pastoreau.

Este cazul primarului Andreita Viorel, din localitatea Sinesti, judetul Vilcea, care a „reusit“ performanta de a pierde finantari de 28 de miliarde de lei, pentru alimentarea cu apa a localitatii. Pentru a controla desfasurarea lucrarilor si pentru a sti tot ce misca in materie de bani, primarul a falsificat o hotarire de consiliu, prin care era numit responsabil de proiect, dupa ce, in prealabil, consiliul local reusise in octombrie 2002 sa-i convinga pe reprezentantii SAPARD ca proiectul este viabil. Bucuria locuitorilor din zona a fost de scurta durata, pentru ca oficialii de la Bucuresti au reziliat contractul. Norocul primarului si al consiliului local a fost ca nu angajasera inca o firma de constructii care sa demareze lucrarile de constructii. In urma verificarilor efectuate, expertii agentiei SAPARD au descoperit ca hotarirea inaintata de primar era falsa, consiliul local neluind nici o decizie prin care sa-l numeasca pe acesta responsabil de proiect. Din spusele oficialilor de la Bucuresti, la rezilierea contractului, efectuata in februarie 2004, au contribuit si aspecte de ordin tehnic. Cel mai mult a cintarit in balanta lipsa debitului la apa, in conditiile in care acesta era si obiectul contractului. Drept urmare, localitatea Sinesti nu va mai primi fonduri europene, fiind trecuta pe lista neagra a Bucurestiului. Contactat telefonic, primarul Andreita Viorel a spus grabit ca se afla

intr-o sedinta si ca nu poate vorbi. A lasat totusi un numar de telefon la care ulterior nu a mai raspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS