10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Muncii va lansa CV-ul unic european

Ministerul Muncii va lansa CV-ul unic european

Guvernantii au emis recent o hotarire care prevede promovarea in toate institutiile a unui singur tip de CV, pentru exactitatea informatiilor existente pe piata de munca si pentru alinierea legislatiei romane la reglementarile comunitare in domeniu. Ministerul Muncii si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca sint primele institutii obligate sa puna la dispozitia cetatenilor, gratuit, modelul comun european de CV, in format electronic sau pe hirtie. Modelul cuprinde informatii cu caracter personal, limbile straine vorbite, experienta profesionala, nivelul studiilor, aptitudini si competente personale. Practic, cei care vor completa noul tip de CV va trebui sa descrie de ce aptitudini artistice dispun la muzica, desen, pictura si literatura si sa indice contextul in care le-au dobindit. De asemenea, in noul tip de CV se cer si notiuni despre aptitudinile si competentele sociale, daca persoana respectiva locuieste si munceste cu alte persoane intr-un mediu multicultural sau daca ocupa o pozitie in care comunicarea este importanta sau desfasoara o activitate in care munca de echipa este esentiala (precum sport, cultura etc.).

In noul CV se mai solicita aptitudinile si competentele organizatorice, precum si cele tehnice, insa figureaza si o anexa cu informatiile suplimentare pe care le poate da persoana aflata in cautarea unui loc de munca. Noul model va fi acceptat de angajatori si utilizat de persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, in mod voluntar.

„Asemenea CV este binevenit si pe piata muncii din tara noastra, dar nu trebuie omis ca un CV nu este standard si nu poate fi standard decit daca o firma cere anumite date. Fiecare CV se face in functie de nevoile fiecarei firme sau institutii publice“, a declarat Maria Puscas, directoarea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt, care a precizat ca, momentan, nu se stie de cind noul model de CV va deveni obligatoriu. Pina acum, pe piata muncii din tara noastra au circulat zeci de modele de CV-uri, unele mai stufoase, altele mai scurte sau cu informatii nefolositoare. Modelul european de CV va fi pus gratuit la dispozitia celor interesati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS