8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatronii olteni, amatori ai jocurilor cu facturi false

Patronii olteni, amatori ai jocurilor cu facturi false

Tot mai multi administratori de societati comerciale din judetul Olt ajung sa conteste masurile impuse de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) in urma controalelor financiare. Unii dintre acestia nu renunta pina nu apar chiar si in fata instantei, doar-doar vor scapa de sanctiunile dispuse de lucratorii Fiscului. In Olt, in primele sase luni ale anului in curs au fost depuse 98 de contestatii pentru debite identificate de inspectorii financiari cifrate la 84,3 miliarde de lei.

Cristian Pichermayer, purtator de cuvint in cadrul DGFP Olt, a spus ca, la numarul initial de contestatii inregistrat in acest an, se adauga zece de anul trecut, in valoare de 6,4 miliarde de lei. 54 de contestatii au fost respinse din diferite motive.

„Din cele 108 contestatii am reusit sa solutionam 101, debitul aferent acestora fiind de 88 de miliarde de lei. 54 de contestatii care corespundeau unor sume datorate bugetului de stat cifrate la 88 de miliarde de lei au fost respinse. Unii patroni au dedus TVA dupa facturi false sau dupa documente nelegale, altii au introdus pe cheltuieli mai multe mijloace fixe imediat dupa achizitionarea lor ori au inregistrat unele cheltuieli pe baza unor documente ce nu intruneau calitatile legale pentru a fi contabilizate. In plus, s-au intilnit cazuri, in care patronii ce ne-au contestat controalele nu au colectat TVA la toate livrarile sau la transmiterea dreptului de proprietate pentru bunurile instrainate ori pentru serviciile prestate. Ca sa nu mai vorbim despre situatiile cind administratorii firmelor nu au inregistrat toate veniturile ori au majorat cheltuielile firmei cu scopul de a diminua masa impozabila“, a afirmat Pichemayer.

Patru patroni din 101 au avut dreptate!

Dupa verificarea contestatiilor, inspectorii DGFP au trimis 26 dintre ele catre alte organe abilitate sa solutioneze sesizarile mentionate. Valoarea debitului aferent celor 26 de contestatii a fost estimata la 67 de miliarde de lei. Alte sase contestatii in valoare de un miliard de lei apartinind patronilor nemultumiti de concluziile Fiscului oltean asupra activitatii firmelor acestora au fost suspendate ca fiind neintemeiate. Numai patru contestatii au fost admise in favoarea contestatarilor. Suma aferenta datoriilor in cauza este de 2.000.000 de lei.

Potrivit inspectorilor financiari, suma in cauza reprezenta penalitati aplicate in baza OUG nr. 68/1997. Pentru alte zece contestatii reprezentind doua miliarde de lei s-a luat masura refacerii actului de control deoarece s-a considerat ca petitionarii au avut dreptate sa ceara stergerea datoriilor. Inspectorii Fiscului se lupta acum sa solutioneze sapte contestatii ramase nerezolvate pentru un debit corespunzator de aproape doua miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS