13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Cu IMM-urile la atac!

Se anunta vremuri mai bune pentru IMM-uri. Parlamentul Romaniei a aprobat recent un proiect de lege, prin care intreprinderile mici si mijlocii beneficiaza de sprijin la infiintare, precum si de facilitati in scopul dezvoltarii activitatii existente. Proiectul „Stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii“ a fost initiat de Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania si a avut ca punct de pornire solicitarile uniunilor patronale, care au atras atentia ca actuala legislatie va duce la falimentul sectorului privat daca nu se aduc imbunatatiri menite sa sprijine IMM-urile in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.

Fonduri mai mari din bugetul de stat

Conform noului act normativ, IMM-urile ar putea beneficia de fonduri de sustinere in proportie de 0,2% din PIB. De asemenea, proiectul introduce doua facilitati cerute cu insistenta de mediul economic: sprijin pentru completarea capitalului initial necesar infiintarii unei firme si crearea fondurilor cu capital de risc. Daca in privinta primei prevederi sumele acordate si conditiile de eligibilitate vor fi stabilite la toamna, cel de-al doilea aspect prezinta mai multe dificultati referitoare la modalitatea clara de aplicare. Principala dificultate de pina acum a acestor fonduri de risc a constat in faptul ca mediul economic si, mai ales, situatia IMM nu au reprezentat un punct de interes pentru ca aceste fonduri sa fie dispuse sa investeasca in dezvoltarea lor. Pentru clarificarea situatiei, primul pas ar trebui facut in directia descentralizarii Fondului National de Garantare pentru IMM. Acesta se va imparti in fonduri teritoriale, care vor avea un anumit plafon pe care il pot pune la dispozitia IMM-urilor. Ce este de fapt acest fond de garantare? Rolul lui este acela de a garanta in fata bancilor pentru IMM-urile care vor sa contracteze credite. Din cauza conditiilor aspre de creditare impuse de institutiile bancare, firmele nu pot accesa credite pentru dezvoltare, iar daca reusesc, exigenta conditiilor impuse de banci mareste costurile creditului obtinut dincolo de limita profitabilitatii.

Stapin pe mosia proprie

Decizia descentralizarii s-a bazat pe ideea ca firmele stiu cel mai bine la nivel local care le sint posibilitatile si nevoile. Teoretic, pentru ca de cele mai multe ori cei insarcinati cu informarea corecta a firmelor nu stiu ce sfaturi sa le dea acestora. Daca repartizarea la nivel local va prinde contur, urmatorul pas va presupune infiintarea fondurilor cu capital de risc care vor atrage fonduri de la firme private sau de la stat.

De asemenea, IMM-urile vor beneficia si de acces la consultanta si instruire, precum si de transferuri ale afacerii intre persoane fara plata taxelor sau facilitarea accesului la achizitiile publice si asigurarea prioritatii la cumpararea de active scoase la vinzare de companiile de stat sau regiile autonome. De fapt, IMM-urile au acuzat in nenumarate rinduri opacitatea directorilor acestor mamuti industriali, care nu au facut decit sa acumuleze datorii, opunindu-se vinzarii catre firmele mici si mijlocii a spatiilor sau halelor industriale, care zac in paragina.

Cit de reale vor deveni aceste prevederi se va vedea peste trei luni. Principalul obstacol al punerii in practica a acestor facilitati il reprezinta alegerile generale din toamna, care vor monopoliza atentia parlamentarilor, preocupati mai degraba de pastrarea fotoliilor decit de bunul mers al sectorului privat, altul decit cel reprezentat de propriile firme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS