20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSingur intr-un bloc cu patru etaje

Singur intr-un bloc cu patru etaje

• „E bine aici ca pot sa stau unde vreau, dar nu am nici un vecin cu care sa ma mai cert!“, a povestit Ion Bleban, care de peste cinci ani
locuieste in blocul A 4 doar cu sotia si doi copii • Blocuri intregi din cartierul Catanga au fost parasite si devastate de hotii de materiale de constructii si fier vechi • De mai multi ani, primaria se chinuieste sa repare doua – trei blocuri in care sa se mute ultimii locuitori din Catanga

Timpul parca s-a oprit in loc pentru locuitorii cartierului Catanga din Matasari, Gorj. Fete intunecate si arse de soare, sperante inabusite in riduri aparute inainte de vreme. Patru leagane uitate intre blocuri de hotii de fier vechi sint ultimele semne ale unei zbateri inutile. Cei citiva copii din cartier vin aici sa se joace, cautind bucuria in scirtiitul ruginit al fiarelor. „Pe astea nu le-au furat, dar cred ca n-o sa faca prea multi pui pe aici“, a povestit unul dintre ultimii ramasi in cartier. Intre blocuri, zarva mare. Unul dintre magazinele din centrul comunei a fost aprovizionat cu haine second hand. „Uite, am luat trei tricouri! Le-am bagat pe sub bluza si in pantaloni. Nu m-a vazut nimeni, ca e multa lume“, a spus un pustan de vreo 15 ani.

Fara curent, fara apa, fara…

Cartierul Catanga a fost infiintat in urma cu mai bine de 25 de ani. Blocurile de aici au fost construite pentru minerii care au venit din Moldova sa lucreze la Exploatarea Miniera Jilt. La acea data, Catanga, nume pe care l-a primit in ultimii ani datorita populatiei de etnie roma care s-a stabilit in blocurile parasite, era un cartier infloritor. Blocuri pline, spatii verzi, curatenie. Toate acestea au disparut incet-incet, iar imaginea de acum doua decenii a fost inlocuita cu un tablou aproape sinistru al unui cartier bombardat, dintr-un oras din Orientul Mijlociu. Cei care au curent electric se pot numi fericiti. Apa nu exista pe nicaieri, locatarii fiind nevoiti sa ia cu galetile de la pompele din cartier. Pare greu de crezut, dar, cindva, blocurile beneficiau si de incalzire centrala, un vis pe care multi dintre cei mai tineri nu vor sa il creada. Realitatea pentru acestia inseamna multa mizerie adunata in sobsoluri si citeva animale de „joaca“: sobolani, sopirle, ciini si serpi. Foarte multi serpi. Acestia fac parte integranta din viata acestui cartier.

O familie intr-un bloc

In fiecare bloc stau cite trei- patru familii. Blocul A 4 este insa unicat in Catanga, in Matasari si poate in Romania. Intr-un bloc cu patru etaje locuieste o singura familie. Ion Blendea are 49 de ani si este originar din Maramures. A venit in Matasari in 1979 si a lucrat in subteran pina in 1997, cind a fost disponibilizat. „Am fost in primul val si de atunci nu am mai reusit sa gasesc de lucru, dupa 19 ani de munca la Jilt. Muncesc cu ziua pe unde pot. Acum cinci ani am ramas singuri aici in bloc. Toata lumea a plecat. Era frumos aici, atunci cind am venit. Am cinci copii: trei au plecat din casa, iar doi stau cu mine si cu nevasta. Am avut calorifere, am avut caldura, am avut curent. Mai am si acum frigiderul cumparat atunci. Apa iau de jos, de la pompa, si o pun in vana. E bine aici ca pot sa stau unde vreau, dar nu am nici un vecin cu care sa ma mai cert! Nu am cum sa folosesc tot blocul. Mai luam cite o camera pentru a usca haine, una pentru a tine lemne. Prin tavan mai si ploua. Acu’ trei zile am omorit vreo patru serpi care au iesit de la subsol. Trebuie sa mai omori din ei, ca se inmultesc prea mult! Cind s-o desfiinta cartierul, o sa plecam de aici, undeva la tara. Sa vedem ce o face fata cind s-o marita?“, a povestit Ion Bleban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS