14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, bintuit de firmele-fantoma

Doljul, bintuit de firmele-fantoma

Registrul Comertului nu are bani pentru radierea lor

Cresterea taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul Registrului Comertului (ORC) a dus, in mod paradoxal, la aparitia mai multor firme noi, desi patronii se plingeau ca sint obligati sa plateasca dublu pentru aceleasi servicii. „HG nr. 913/2004, care a impus taxe unice pentru fiecare tip de operatiune, a dus la cresterea calitatii serviciilor oferite de ORC si la scurtarea timpului de asteptare pentru eliberarea documentelor. Marirea taxelor era necesara pentru ca ORC se autofinanteaza, chiar daca apartine de Ministerul Justitiei. Pina acum, eram obligati sa suportam practic o parte din cheltuielile pentru serviciile oferite firmelor“, a declarat directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea. Conform acestuia, doua au fost motivele care au stat la baza cresterii taxelor. „Anterior HG 913, Registrul pierdea 300.000 de lei pe fiecare societate, bani care se recuperau din alte taxe. In al doilea rind, oamenii trebuie sa-si calculeze singuri taxele. Intr-un viitor apropiat, acestea vor putea fi platite si prin intermediul cardului“, a precizat Celea. Noua taxa pentru infiintarea unei firme este acum 1,2 milioane de lei. Diferenta fata de anul trecut consta in faptul ca taxele se calculau pe transe, in functie de capitalul social al fiecarei firme. Majoritatea societatilor erau inregistrate insa cu suma minima de doua milioane de lei pentru care taxa era de 750.000 de lei. Cum cheltuielile ORC erau de un milion de lei pentru fiecare societate, diferenta trebuia recuperata din alte taxe. „Unele taxe au scazut. Spre exemplu, taxa pentru majorarea de capital este acum 300.000 de lei, fata anul trecut, cind se plateau intre 300.000 si 3,5 milioane de lei, in functie de capitalul social. La fel era si in cazul reducerii capitalului pentru care se plateau intre 120.000 si 750.000 de lei. Acum costa doar 300.000 pentru toate firmele“, a mai spus directorul ORC.

A crescut numarul patronilor

Desi noile prevederi legale au intrat in vigoare abia de citeva zile, la ORC numarul de inmatriculari de noi firme este in crestere comparativ cu perioada similara a anului trecut. „De obicei, vara activitatea scade, pentru ca lumea pleaca in concedii. De data aceasta, insa, avem mai multe inmatriculari decit de obicei. Care este influenta noilor taxe in activitatea Registrului vom putea spune dupa citeva luni“, a mai spus Celea. In curtea noului sediu al ORC de pe Calea Unirii se lucreaza de zor la un nou spatiu. Gheorghe Celea nu exclude varianta mutarii anumitor departamente ale Registrului in noua cladire pentru a decongestiona activitatea din sediul principal, pentru care ORC plateste o chirie de aproximativ 1.600 de euro pe luna. „Este posibil sa mutam o parte din activitatea cu publicul. Anul acesta vom trece la arhivarea electronica a documentelor, asa ca este posibil sa mutam chiar acest serviciu in noua locatie. Vom analiza situatia la momentul oportun“, a declarat directorul ORC.

Spune-mi cu cine faci afaceri ca sa-ti spun cine esti

Din cele 24.000 de firme inregistrate la ORC, aici incluzindu-se si persoanele autorizate, aproape 5.500 nu si-au depus bilantul pe anul 2002. Aceste firme pot fi catalogate ca suspecte, intrucit nedepunerea bilantului contabil se numara printre „activitatile“ firmelor-fantoma. „Nu le pot numi <<fantoma>>, pentru ca asta ar insemna ca nu exista fizic“, a spus Celea. Sint cazuri insa cind nimeni nu stie care mai este sediul adevarat al acestor firme. ORC a trimis scrisori recomandate la unele dintre ele, scrisori care s-au intors pentru ca societatile nu mai functionau la respectivele adrese. La fel s-a intimplat si in cazul anumitor administratori de firma, la care adresa inscrisa la ORC era cea la care domiciliau impreuna cu familia. Conducerea ORC Dolj nu poate trece la radierea din Registru a acestor firme din cauza lipsei banilor. „Numai publicarea in Monitorul Oficial a fiecarei firme ne costa 600.000 de lei. In prezent este in discutie un proiect de lege la ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) privind modalitatea de radiere a acestor firme. Noi sintem primii care vrem sa scapam de ele“, a mai spus Gheorghe Celea. Cit succes va avea noul proiect ramine de vazut. Important este insa ca firmele care nu mai desfasoara activitate sau care nu respecta legea sa fie radiate pentru a lasa loc pe piata societatilor serioase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS