24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTot mai multi mehedinteni doresc sa plece din tara

Tot mai multi mehedinteni doresc sa plece din tara

Calatoria in strainatate a devenit o moda. De cind a inceput sezonul estival, ghiseul Directiei de Evidenta Informatizata a Persoanei este asediat de mehedinteni carora le-au expirat documentele de calatorie. Statistic, iulie este luna cea mai aglomerata pentru Serviciul Pasapoarte. Vara, toata lumea vrea sa plece din tara in concediu, la rude, la prieteni, pe la tot felul de conferinte sau in cautarea unui loc de munca. Cu citeva zile inainte, cind isi verifica actele, mehedintenii constata insa ca pasaportul a expirat sau ca mai sint sub sase luni pina la data expirarii si nu pot iesi din tara, motiv pentru care dau buzna la ghiseu sa-si faca alt pasaport.

Nu toti insa doresc sa iasa din tara in mod legal. Mai sint unii care, restrictionindu-li-se dreptul de a mai calatori in strainatate, recurg la diferite metode ilegale de iesire din tara, cea mai uzitata fiind falsificarea pasaportului. De la inceputul anului, lucratorii Biroului Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti au intocmit 25 de dosare penale cu 27 de infractiuni la regimul pasapoartelor, comise de 25 de cetateni romani, cu virste cuprinse intre 19 si 35 de ani, care au fost intorsi din spatiul Schengen. Persoane care au incercat sa-si atribuie o alta identitate pentru a iesi din tara fac obiectul a altor 11 dosare penale. In noua dosare, infractiunea de baza a constituit-o falsul pasapoartelor prin inlocuirea fotografiei, iar in alte cinci falsul prin inlocuirea unor file din pasaport.

„35 de dosare penale au avut ca obiect documente necesare trecerii frontierei, altele decit pasaportul. Au fost inregistrate 20 de infractiuni de fals ale vaucherelor, documentelor de insotire a marfii, certificate de inmatriculare si procuri de atestare a calitatii marfii sau ale facturilor. Dosarele instrumentate au fost inaintate Parchetelor teritoriale cu propunerile corespunzatoare“, a spus subcomisar Mariana Cenea, purtatoarea de cuvint a Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS