10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul doljean trece la executarea silita a datornicilor

Fiscul doljean trece la executarea silita a datornicilor

Doljenii nu-si platesc la timp sumele datorate statului. Desi a trecut mai bine de o luna de la termenul limita de depunere a declaratiilor de venit global, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj are mari batai de cap in recuperarea datoriilor de la 7.000 de persoane care, conform legii, ar fi trebuit sa trimita declaratiile prin posta sau sa se prezinte la ghiseele Administratiei Financiare pina pe 17 mai.

Mihai Antonescu, director executiv adjunct al Directiei de Metodologie si Administrare a Veniturilor Statului din cadrul DGFP Dolj, spune ca fiscul doljean va trece la masuri drastice impotriva rau-platnicilor. „Pina in prezent am trimis instiintari de plata la 4.500 de persoane si am dat 150 de amenzi, in valoare de 100.000 de lei fiecare, celor care au venit de buna voie sa-si plateasca impozitul inainte de a primi instiintarea noastra. Daca refuza in continuare sa plateasca, vom trece la executare silita“, a declarat Mihai Antonescu.

Din cele 4.500 de persoane avertizate de fisc fac parte atit persoanele care au de achitat impozitul pe venitul global, cit si cele care au diferente de plata pe baza regularizarilor facute de functionarii administratiei, precum si micii intreprinzatori care aveau de platit impozit anticipat pe veniturile realizate. In cazul lor, DGFP va trece la executare silita.

Ce se intimpla daca nu vreti sa platiti

Mihai Antonescu a precizat ca finantele vor face o diferenta clara intre persoanele care au uitat sa-si plateasca darile si care sint la prima abatere si cei care au antecedente, dovedindu-se rau- platnici din principiu. „Daca vin in termen de 15 zile de la primirea instiintarii de plata, s-ar putea sa marim amenda in functie de numarul de zile de intirziere. Legea ne da dreptul sa dam amenzi si de un milion de lei. La inceput, ne-am gindit sa aplicam amenzile minime pentru a-i ajuta pe oameni, dar unii chiar nu inteleg“, a precizat directorul din finante.

Ce se intimpla insa daca va incapatinati sa nu platiti? Dupa amenda de rigoare, finantele vor trece la impunerea din oficiu a impozitului datorat, apoi trimit somatii de plata care reprezinta primul act de executare silita, conform spuselor lui Mihai Antonescu. Daca dupa somatie trec 15 zile si datornicul nu da semne de bunavointa, administratia trece la blocarea conturilor, iar daca acestea nu exista se procedeaza la executare silita. „De multe ori, pentru a nu ajunge in asemenea situatii, publicam in ziare numele restantierilor, care de rusine vin si platesc“, a mai spus Antonescu.

Daca voi nu ne vreti, noi va vrem

Recuperarea datoriilor este o munca plina de peripetii. De cele mai multe ori, persoanele in cauza nu le dau voie functionarilor sa patrunda in casa.

„In asemenea situatii sintem obligati sa apelam la lege si sa cerem o ordonanta prezidentiala din partea Judecatoriei Craiova, iar cu aceasta intram in casa si punem sechestru pe bunurile personale: televizor, frigider, lucruri care pot fi valorificate“, a precizat Antonescu. Asa se face ca in ziare apar frecvent anunturi de scoatere la licitatie a produselor casnice, unele la preturi derizorii, pentru ca finantele sint interesate sa-si recupereze banii cit mai repede. Ramasi fara bunuri, rau-platnicii sint obligati sa suporte si cheltuielile cu executarea. Anul trecut, administratia financiara a pus 17 sechestre in valoare totala de aproape 570 de milioane de lei si a avut nevoie de ordonante prezidentiale in cazul romilor.

Doar 21 de doljeni si-au construit casa noua in 2003

25 de doljeni au solicitat finantelor reducerea impozitului pe venitul global cu 20%, conform prevederilor Codului Fiscal. Din acestia, patru persoane nu aveau dreptul sa beneficieze de reducere deoarece nu aveau toate actele in regula. Reglementarile legale au dat dreptul persoanelor care si-au construit sau au cumparat casa noua in 2003 sa beneficieze de o reducere de 20% din impozitul pe venit datorat statului, dar nu mai mult decit suma datorata efectiv, indiferent de pretul inscris pe facturi. Termenul limita pentru depunerea cererilor a fost stabilit la 30 iunie, data dupa care facilitatea isi va pierde valabilitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS