16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii pot scapa de plata penalitatilor la intretinere

Craiovenii pot scapa de plata penalitatilor la intretinere

La mijlocul lunii mai a fost emisa o ordonanta prin care penalitatile la intretinere se sterg in cazul asociatiilor care-si achita facturile restante la toate societatile furnizoare de utilitati. Administratorii craioveni se pling insa ca sumele incasate zilnic abia daca ajung la patru milioane de lei, in timp ce datoriile se apropie de o jumatate de miliard de lei, in majoritatea cazurilor.

De masura stergerii penalitatilor pot beneficia si societatile doljene cu datorii mari catre Electrica, Distrigaz sau Regia de Apa Craiova. Desi termenul limita a fost fixat la 30 iunie, putini administratori de asociatii din Craiova sint la curent cu noutatile legislative. Masura stergerii penalitatilor la intretinere face obiectul unui paragraf, din Ordonanta de Urgenta nr. 37, aprobata la mijlocul lunii mai. Pentru a beneficia de aceasta prevedere, trebuie insa indeplinite mai multe conditii. Cel mai important este ca, pina la sfirsitul acestei luni, craiovenii sa-si achite facturile restante la toate utilitatile, iar apoi asociatia trebuie sa achite banii la societatile furnizoare. Daca aceste conditii sint indeplinite, penalitatile la intretinere sint sterse imediat. Actul legislativ prin care se pot sterge zeci de miliarde de lei din datoriile craiovenilor catre furnizorii de utilitati nu este cunoscut decit de putini administratori ai asociatiilor de proprietari. „Am facut ieri ultima situatie si am de recuperat 350 de milioane de lei. Nu stiu cum o sa-i conving pe locatari sa plateasca, in conditiile in care abia daca adun patru milioane de lei pe zi. Am facut adrese catre cei cu datorii mai mari, pentru a le aduce la cunostinta ca, daca isi platesc datoria la intretinere, ii scap de penalitati. Oamenii sint insa obisnuiti sa nu plateasca, orice ar primi in schimb“, a declarat Nicolae Rosoga, presedintele Asociatiei de locatari nr. 7 Brazda lui Novac.

Penalitati de miliarde anulate, la datorii de zeci de miliarde

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 37 din 2004, persoanele juridice consumatoare de energie electrica, energie termica, apa si gaze naturale, care platesc integral contravaloarea facturilor reprezentind obligatiile curente si restante pentru aceste utilitati, pina la 30 iunie 2004, beneficiaza de anularea penalitatilor si majorarilor de intirziere.

Cinci societati comerciale sau institutii doljene cu mari restante au scapat de plata penalitatilor sau majorarilor de intirziere, dupa ce si-au achitat datoriile la furnizarea energiei electrice.

„Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) Dolj si SNIF Olt au achitat 11,4 miliarde de lei, respectiv 168 de milioane de lei si sint scutite deja de plata penalitatilor. In aceste conditii, cele doua societati au beneficiat de scutiri de penalitati in valoare de 3,5 miliarde de lei, respectiv 70 de milioane de lei. Sucursala Craiova a SNCFR a achitat 19,8 miliarde de lei si a fost scutita de penalitati in valoare de 7,2 miliarde de lei. Spitalul Calafat a fost scutit de 248 de milioane de lei, dupa ce a achitat 600 de milioane de lei, iar Prestserv Segarcea a fost scutita de penalitati in valoare de 40 de milioane de lei, dupa ce a achitat 153 de milioane de lei“, a declarat directorul companiei ELECTRICA, sucursala Craiova, inginer Stefan Croitoru.

Sansa de unu la un miliard ca datoriile craiovenilor sa fie achitate pina la data limita

La sfirsitul lunii, clientii persoane juridice ar trebui sa se incadreze in una dintre urmatoarele categorii: clienti fara obligatii restante sau cu datorii catre ELECTRICA, dar care au platit, pentru a beneficia de facilitatile oferite de OUG nr. 37/2004, sau care au incheiat grafice de reesalonare a datoriilor restante.

„Avem unitati cu care sintem in tratative pentru stergerea penalitatilor. Regia de Apa Craiova mai are de achitat 1,6 miliarde de lei, pentru a fi scutita de penalitati in suma de 3,8 miliarde de lei, Doljchim mai are de achitat 32,5 miliarde de lei si va beneficia de o scutire de 2,1 miliarde de lei, iar Termo va fi scutita de penalitati in valoare de 1,1 miliarde de lei, daca va achita 6,5 miliarde de lei. Sint si unitati care au incheiat grafice de reesalonare si au acceptat sa plateasca si penalitatile, cum este cazul SC Avioane SA Craiova, cu o datorie de 920 de milioane lei, SC Aquaterm Filiasi – 142 de milioane de lei sau Fundatia pentru Tineret Dolj – 71 de milioane de lei“, a precizat inginer Stefan Croitoru.

Cei care nu se vor incadra in una dintre aceste categorii vor fi deconectati, pentru ca textul ordonantei nu prevede exceptii de la aceasta regula.

Sansa ca pina la 30 iunie craiovenii sa-si achite datoriile catre asociatiile de locatari-proprietari este unu la un miliard.

Regia de Apa Craiova are de recuperat datorii de peste 74 de miliarde de lei.

„Regia vine in sprijinul persoanelor juridice, cu precizarea ca, in cazul in care platesc integral contravaloarea facturilor pina la 30 iunie, beneficiaza de anularea penalitatilor. Asociatiile de locatari, institutiile si societatile comerciale sint rugate sa-si achite integral facturile pentru consumul de apa, aferente lunii aprilie si cele restante, pina la data amintita si sa solicite regiei anularea penalitatilor si majorarilor de intirziere“, a declarat Steliana Badescu, purtatorul de cuvint al Regiei de Apa Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS