8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeminar pe tema Holocaustului la Craiova

Seminar pe tema Holocaustului la Craiova

Guvernul intentioneaza sa infiinteze in Banie un centru pentru protejarea drepturilor omului

Cristian Jura, secretar de stat al Departamentului pentru Relatii Interetnice (DRI) din Guvernul Romaniei, a participat simbata la simpozionul intitulat „Holocaustul- istorie si memorie“, desfasurat in Sala Albastra a Universitatii din Craiova. La aceasta manifestare au fost prezenti si reprezentantii a 12 minoritati nationale, sositi din toata Oltenia.

„Reprezentantii Departamentului pentru Relatii Interetnice au participat la o serie de manifestari organizate in Constanta, Timisoara si Craiova. Incercam sa prezentam surse de finantare pentru toate minoritatile nationale. Vrem sa stabilim o relatie deosebita intre toate etniile din tara. Am avut discutii cu participantii si cu organizatorii despre problemele romilor din Craiova, despre discriminari si drepturile cetatenilor. Dorim sa infiintam un centru pentru protejarea drepturilor omului in Universitatea din Craiova, unde sa primim proiecte ale minoritatilor“, a spus Cristian Jura.

In scoli va fi introdus un manual privind istoria Holocaustului

Problema Holocaustului este in permanenta de actualitate. „Nici un moment nu trebuie sa uitam de perioada Holocaustului. La seminarul organizat, prezenta cadrelor didactice venite din toate orasele Olteniei a fost deosebita. Zilele trecute am primit un raport si ni s-a comunicat ca alegerile de anul acesta au fost cele mai democratice realizate vreodata in Romania. Este un prilej de bucurie pentru cetatenii liberi ai acestei tari. Am primit informatia ca 1 ianuarie 2007 va fi cu siguranta data integrarii Romaniei in Uniunea Europeana“, a mai spus secretarul de stat.

In cadrul seminarului au prezentat lucrari Felicia Waldman- lector universitar doctor de la Universitatea din Bucuresti, Mihai Chioveanu- cercetator stiintific la Institutul Roman de Istorie Recenta, prof.dr. Gina Pana- cercetator stiintific la Centrul de Istorie al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Bucuresti, Ioana Surpateanu- masterand al Universitatii Bucuresti, prof.dr. Ion Patroiu, directorul Centrului de Studii si Cercetari ale Istoriei, Culturii si Civilizatiei Evreilor din Sud-Estul Europei.

Participantii au incercat stabilirea unei legaturi intre minoritari si majoritari, unul dintre obiectivele intrunirii fiind instruirea cadrelor didactice. „S-a realizat un manual pentru predarea problemei Holocaustului in scoli. Acesta este si obiectul prezentarii profesorilor la seminarul din Craiova, este un fel de instruire. Avem deja o sectie la Universitatea din Craiova de Istorie-Limba Ebraica. Incercam sa asiguram si pentru studentii altor facultati cursuri optionale“, a spus Ion Patroiu, profesor universitar doctor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS