16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoacra la zece, nora pe bloc!

Soacra la zece, nora pe bloc!

Liana si Dumitru Tudoran impreuna cu cei trei copii ai lor locuiesc in cartierul Craiovita pe acoperisul unui bloc. Nu au cerut ajutorul nimanui, nici macar sprijinul propriilor familii. Totusi, soacra Lianei a venit cu propunerea sa-si amenajeze un adapost pe blocul turn in care locuieste. Din boxele vechi folosite drept uscatorie si-au amenajat locuinta in care isi duc traiul…

S-au casatorit in anul 1991 impotriva vointei parintilor. De atunci au locuit numai pe drumuri. Liana si Dumitru Tudoran au 33 de ani si trei copii: unul de 11 ani, altul de opt ani si mezinul familiei, de un an si noua luni. De cind au facut pasul sa-si uneasca destinele, soarta a fost foarte dura cu ei.

„Soacra mea locuieste la etajul zece, exact sub acoperis, unde stam noi. Desi sint cununata cu baiatul ei si avem si trei copii, nu vrea sa auda de noi. Are intr-adevar un apartament cu doua camere, dar noi nu aveam loc cu ea! A spus sa fim multumiti, altii locuiesc prin cavouri“.

Din cauza necazurilor, Liana a fost de multe ori la un pas de a se desparti de sotul ei. Acum cinci ani, nu a mai suportat si a plecat impreuna cu baietelul cel mare la parintii ei, in comuna Bradesti. „Eram mai mult pe drumuri si aveam si un copil in clasa I. M-am dus la parintii mei in sat. Sotul a venit si m-a chemat inapoi, mi-a zis sa ne crestem copiii impreuna pe blocul unde locuieste mama lui. Am fost de acord“.

„Doar alocatiile copiilor sint bani siguri in casa“

Buletinul Lianei a expirat din 16 martie 2003. „Nu am locuinta si nu pot sa-mi fac actele. Soacra mea nu vrea sa ma primeasca in spatiu ca sa-mi fac si eu buletin. Ce sa fac, sa ma duc sa le spun ca adresa mea este acoperisul blocului 83?“, a spus Liana Tudoran.

Femeia nu a lucrat niciodata. Nu ar avea curajul sa-si lase copiii jucindu-se pe bloc! Dumitru lucreaza ca taximetrist. Deoarece nu are atestat, a strins peste zece amenzi, pe care nu stie din ce le va plati. Au vrut sa intocmeasca dosarul pentru alocatie complementara, dar s-au lovit de acele amenzi neachitate.

„Alocatie complementara nu primesc din cauza amenzilor. Nici ajutor social nu am primit. N-am cerut ajutorul nimanui, am trait dupa puterile noastre! Pentru ca nu am acte, nici macar dosar la primarie nu am avut cum sa depunem, ca sa solicitam o locuinta. Doar alocatiile copiilor sint bani siguri in casa. Sotul lucreaza, dar nu cistiga atit cit isi inchipuie lumea. Are zile bune, cind merge treaba si face bani, dar, de exemplu, uneori a venit cu 11.000 de lei acasa!“, a spus femeia.

Pe acoperis nu platesc chirie

Conditiile sint improprii pentru o locuinta in care sa stea cinci suflete. Camerele, foste boxe ale uscatoriei, le-au amenajat dupa puterile lor. Au impartit spatiul in doua camere, in care au asezat cele necesare. Un pat, o masa, un dulap, un frigider, niste covoare pe jos, toate primite de la oameni cu suflet. Au un mare noroc, pe acoperis nu platesc chirie.

„Stam aici prin bunavointa locatarilor din bloc. Toti si-au dat acordul ca sa putem locui aici. Avem un mare noroc, platim doar curentul. Noroc ca am copii sanatosi si nu-i nevoie sa ma internez cu ei, ca nu stiu ce as face si din ce bani as plati!“, a spus Liana. Dorm toti cinci intr-o camera, intr-un singur pat. Soacra i-a ajutat totusi cu ceva foarte important. Le-a permis sa faca o spartura in zid, pentru a avea acces si la canalizare. Apa potabila iau cu ajutorul unor furtunuri dintr-o teava din apartamentul soacrei. Au permanent butoaie umplute cu apa, asezate strategic la soare. „Am niste copii deosebiti. Cosmin si Alexandru au numai calificative de foarte bine la scoala. Invata foarte bine si nu le este rusine ca locuim aici. Pot intelege situatia. Mai greu inteleg gestul bunicii lor, care nu le ofera nici macar o punga de pufuleti. De-abia acum o luna, invatatoarea si citiva colegi de-ai copiilor au aflat unde locuim. Nu sintem singurii din Craiovita care locuim pe bloc. Pe blocurile turn vecine mai exista oameni in situatia noastra!“, a mai spus Liana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS