7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePSD conduce detasat in topul preferintelor craiovenilor

PSD conduce detasat in topul preferintelor craiovenilor

Antonie Solomon (PSD) si Marian Jean Marinescu (PD) ar putea concura in turul doi de scrutin pentru functia de primar al Craiovei

Institutul Social Oltenia (ISO), coordonat de profesorul Dumitru Otovescu, a dat ieri publicitatii rezultatele unui nou sondaj de opinie, care testeaza optiunile politice ale electoratului craiovean in preajma alegerilor locale de pe 6 iunie. Sondajul a fost realizat in perioada 24 – 26 mai, pe circa 800 de subiecti din 16 zone ale orasului, de catre studentii sectiei de sociologie a Universitatii din Craiova. Cartierele considerate reprezentative sint Craiovita Noua (care aduna circa 22% din electoratul craiovean), Brazda lui Novac (19%) si Valea Rosie (11%), celelalte zone ale orasului avind sub zece procente. In calcul au fost luate numai raspunsurile craiovenilor care au declarat ca se vor prezenta la vot pe 6 iunie. Astfel, la intrebarea daca vor vota sau nu, 84% dintre cei chestionati au raspuns afirmativ. Realizatorii sondajului au declarat ca au intocmit procentajele candidatilor fara sa se raporteze la numarul celor nehotariti sau care au declarat ca nu vor vota deoarece pe 6 iunie rezultatul il vor decide cei care se vor prezenta la urne. Dumitru Otovescu a declarat presei ca sondajul nu a fost comandat de vreun partid politic, ci a fost realizat pentru a fi luat ca reper de catre fortele angrenate in campania electorala.

Doar trei candidati la functia de primar depasesc pragul de 10%

In ceea ce priveste optiunile electoratului pentru functia de primar, din sondaj a reiesit ca pe primul loc se afla candidatul PSD Antonie Solomon – viceprimarul in functie al Craiovei – cu 51%, urmat, la mare distanta, de Marian Jean Marinescu (PD) – 16%, Vasile Bulucea (Forta Democrata) – 10%, Mihai Dragu (PRM) – 9%, Aurel Bojenoiu (PNL) – 8%, Constantin Dascalu

(PUR) – 3% si Cornel Boiangiu (PNTCD) – 1%. Ceilalti candidati, care completeaza lista de 18 pretendenti la fotoliul de primar, au obtinut adeziuni nesemnificative.

Solomon si Marijean, in turul doi pentru primarie

In ceea ce priveste preferintele craiovenilor pentru partidele politice, pe primul loc se situeaza PSD – cu 43% din optiunile celor chestionati, urmat de PNL – 15%, PRM – 14%, PD – 12%, Forta Democrata – 7%, PUR – 4% si PNTCD – 1%.

Pentru a testa preferintele electoratului in eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, realizatorii sondajului au alcatuit patru dublete in care l-au cuplat pe candidatul cu cel mai mare procentaj, Antonie Solomon, cu principalii contracandidati la functia de primar. Conform rezultatelor, in turul doi, lupta cea mai strinsa ar putea fi intre Solomon si Marian Jean Marinescu, lucru care pare posibil dupa procentajele obtinute de catre ceilalti contracandidati.

In acest caz, Solomon ar primi 75% din voturi, iar candidatul PD – 25%. Celelalte posibilitati il dau ca primar sigur pe Solomon. Intr-o confruntare cu Vasile Bulucea, Solomon ar obtine 81% din voturi, iar Bulucea- 19%.

Cuplat cu Mihai Dragu (PRM), candidatul PSD ar avea 83% din sufragii, fata de doar 17%, cu cit este cotat candidatul peremist. Cel mai categoric scor s-ar inregistra daca in turul doi Antonie Solomon l-ar avea contracandidat pe Aurel Bojenoiu, care in acest caz nu ar aduna mai mult de 15% din totalul voturilor valabil exprimate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS