13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMizeria si deznadejdea domnesc la periferia cartierului Bordei

Mizeria si deznadejdea domnesc la periferia cartierului Bordei

Peste 100 de familii de la periferia cartierului craiovean Bordei traiesc in conditii insalubre. Majoritatea disponibilizati, oamenii au fost evacuati din caminele in care locuiau, iar in prezent stau in baraci in care nu au nici apa curenta, nici gaze.

„Cind fostii patroni ne-au lasat in strada, am venit in Bordei. Locul asta era parasit si arata ca dupa cutremur. Apoi am mai reparat ceva pe ici-pe colo. Dar degeaba, pentru ca tot in mizerie traim. Autoritatile ar trebui sa ne ajute cumva. In ceea ce priveste locul de joaca al copiilor, acesta este terenul pe care se afla gunoaiele“, a spus Loneta Sfetcu, una dintre locatare.

Grupurile sanitare lipsesc cu desavirsire, in timp ce oamenii iau apa potabila de la cele doua surse de linga mormanele de gunoaie. Insa, nici la acestea nu au acces tot timpul, „ci doar atunci cind doresc vecinii nostri“. „Din aceasta cauza, stam cu butoaiele pline de apa, pentru ca nu se stie cind ne intrerup furnizarea. Depindem de ei. Astea sint conditiile“, a adaugat Loneta Sfetcu.

„Traim din colectarea fierului vechi sau a cartoanelor“

Mizeria domneste peste tot in jurul baracilor din Bordei. Cele doua toalete la care au acces locatarii sint confectionate din tabla si cartoane. „Doar vreo zece persoane au un serviciu stabil. Restul traim din colectarea fierului vechi sau a cartoanelor, din care mai scoatem un ban, reusind sa traim de pe o zi pe alta. Am incercat sa ne angajam, dar nu ne-a primit nimeni. Mai rau este ca aceia care au de suferit cel mai mult sint copiii, care uneori nu au nici ce sa manince“, au spus oamenii.

O alta problema cu care se confrunta acestia este curentul electric, toate familiile fiind conectate la un singur contor. „Aceasta situatie nu este in avantajul nostru. Spre exemplu, luna trecuta a trebuit sa platim vreo doua milioane de lei de familie. De unde sa avem atitia bani? In plus, avem citiva vecini care mai si fura curent, pentru care trebuie sa platim tot noi. Daca o tinem in ritmul asta, vom ramine fara lumina, iar copiii vor fi nevoiti sa invete la luminare. De altfel, unii dintre ei nici nu se mai duc la scoala“, a spus suparata o mamica.

„Avem peste tot purici si capuse“

In speranta ca vor fi ajutati, oamenii de la periferia cartierului Bordei au sesizat forurile specializate din strainatate, crezind ca macar acestea vor face ceva, daca autoritatile locale nu-i sprijina. In dorinta de a scapa de mizerie, oamenii spun ca vor face apel si la Salubritate. „Avem peste tot purici si capuse. Intii au aparut in curte, iar apoi, desi facem curat zilnic, ne-au invadat casele. De curind am gasit si la copii in cap“, au mai spus oamenii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS