10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarului Glavan ii ajunge greu cultura la glava!

Primarului Glavan ii ajunge greu cultura la glava!

Sever Constantin Raduica, poetul prozator de la Bechet, a reusit, la cei 58 de ani ai sai, sa aduca la lumina litera celei de-a cincea carti a sa, „Aduceri aminte“. Cartea cuprinde 20 de povestiri vinatoresti, pescaresti si legendele unor locuri de mult disparute din mintea si inima oamenilor din Bechet. Ce l-a indemnat pe autodidactul Sever Raduica, omul care stie zece meserii, sa se apuce de scris, marturiseste chiar el la inceputul recentei aparitii editoriale.

„Sporindu-mi tristetea, furtuni de nisip imi biciuiesc fata. Urmasii mei vor citi si se vor minuna si, poate, vor reusi sa mai spele si sa mai oblojeasca din ranile pamintului, vindecindu-le si facindu-le datatoare de viata“, este marturia unui om care asista cu durere la boala pamintului, din care am iesit cu totii si in care ne vom intoarce pe rind.

Pentru scriitorul Raduica, ros de nelinisti si inaripat de idealuri, ramine de neinteles un singur lucru- minciuna. Pentru el, minciuna este umbra primarului din Bechet, Alexandru Glavan, care se conduce dupa principiul: a promite e lucru mare, dar sa te si ti de cuvint inseamna sa fii un dobitoc. Inainte de a duce recenta carte in tipografie, primarul Glavan a promis ca va sponsoriza cu banii primariei costul tipariturii. Intelegerea a fost ca pe coperta de interior a cartii, autorul sa aduca multumiri consiliului local al, pe atunci, comunei Bechet, primarului Glavan, viceprimarului si tuturor consilierilor pentru sprijinul financiar acordat. Intr-o sedinta a consiliului local chiar s-a adoptat hotarirea de a sponsoriza cartea cu sapte milioane de lei de la bugetul local, mai ales ca toate povestirile din carte aduceau in mintea oamenilor din Bechet locuri uitate. Primarul Alexandru Glavan n-a mai vrut sa puna in aplicare hotarirea consiliului, fapt pentru care a tacut ca mortul in papusoi.

Contabila primariei, Elena Popescu, a spus: „Nu puteam sa o platim decit de pomul de Craciun si sa bagam cartea in pungi ca un cadou pentru copii. Daca domnul primar a tinut factura pe birou la dinsul si nu ne-a dat-o nu am mai putut sa o platim“. Primarul Glavan spune si el: „I-am promis omului si chiar s-a hotarit in consiliu, dar daca doamna contabila n-a vrut pentru ca este ilegal…“.

Mizind pe cuvintul primarului si al consilierilor, autorul a crezut ca primaria i-a achitat editorului costurile legate de cartea sa, mai ales ca el se tinuse de cuvint si multumise tuturor pe coperta de interior a cartii. Cum primarului Glavan ii ajunge greu cultura la glava, crede ca sa insiri cuvinte pe hirtie e ca si cind ai pune porumb cu parul!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS