12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVreti termopane si acoperisuri bune? Mai stati un an. Nu se stie niciodata!

Vreti termopane si acoperisuri bune? Mai stati un an. Nu se stie niciodata!

Dupa ce si-au reabilitat termic locuintele, reparind terasele blocurilor sau montind termopane, oamenii au aflat cu stupoare ca noul Cod Fiscal intrat in vigoare in 2004 i-a lasat cu ochii in soare, abrogind acordarea de reduceri la impozitul pe cladiri, conform HG 561 /2003, OG 36/ 2002 si HG 1278/2002. Noul Cod Fiscal stipula clar ca noile reglementari nu se aplica retroactiv, asa ca cine s-a hotarit anul trecut sa cheltuiasca pentru confortul propriu a ramas cu banii dati. Numai ca buclucasul Cod Fiscal lanseaza un nou balon de sapun, alimentind din nou sperantele oamenilor ca vor putea beneficia de reduceri la impozite in acest an.

Legea 571/2003 prevede ca de scutirea la plata impozitului pe cladiri beneficiaza contribuabilii persoane fizice /juridice care reabiliteaza sau modernizeaza termic cladirile de locuit, pe care le detin in proprietate, in conditiile OG 29/2000, aprobata prin Legea 325/2002. Pina aici, toate bune, numai ca exista un alt articol, care obliga practic populatia sa apeleze la credite bancare pentru modernizari, urmind ca pe perioada rambursarii creditului persoanele interesate sa beneficieze de scutirea de impozit pe respectivele cladiri si de gratuitate la eliberarea autorizatiei de construire pentru lucrari. „Pina acum nu am primit nici o solicitare din partea populatiei in acest sens. Au venit, au intrebat si au plecat. Conditionarea de creditul bancar ii tine pe toti la distanta, pentru ca economia facuta prin scutirea de impozit pe cladire este cu mult depasita de dobinzile bancare actuale. Asa ca prefera sa renunte“, a declarat Dumitru Miulescu, din cadrul Serviciului taxe si impozite al Primariei Craiova.

Presupunind ca printre doritori se gaseste cineva care tine cu tot dinadinsul sa beneficieze de prevederile legale actuale, trebuie spus ca risca foarte mult. Cum legiuitorul a abrogat peste noapte decizii luate in interesul populatiei, la fel poate sa o faca si pe viitor, mai ales ca Ministerul Finantelor lucreaza deja la un nou proiect de cod fiscal pentru 2005. „Nu putem garanta ca nu se va schimba legislatia anul viitor. Se poate intimpla ca oamenii sa ia credite si sa nu beneficieze de actualele prevederi pentru ca nu se aplica retroactiv“, a mai declarat Miulescu. In afara de aceasta prevedere, populatia mai beneficiaza de deduceri la impozitul pe venitul global in limita a 15 milioane pe an, dar si aceasta este mai mult de forma, conceputa ca si codul fiscal actual parca doar pentru cei cu salarii peste medie, care, culmea, trebuie sa aiba venituri in afara salariului de baza.

Cit de bine au fost gindite cele doua acte normative ramine sa judecati dvs. Un lucru e sigur insa: intentionate poate pentru marea masa a populatiei care locuieste in blocuri cu acoperisuri gaurite si geamuri subrede, facilitatile sint ori inaccesibile, ori pentru cei cu bani multi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS