10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSperanta de viata a unui copil de 12 ani

Speranta de viata a unui copil de 12 ani

Se numeste Cosmin Calina si are 12 ani. De la sase ani nu mai stie ce este copilaria. Marginalizat de societate, parasit apoi de propriul tata, copilul este sprijinit de mama sa si de cei doi bunici. „Tata a plecat, a zis ca se duce sa-l ajute pe tatal lui la tara si nu s-a mai intors…“, isi incepe copilul povestea. Doctorii i-au recomandat sa traiasca in conditii bune, linistit, dar el locuieste intr-o camera cu peretii mucegaiti.

„De la sase ani copilul s-a imbolnavit grav. Pina la aceasta virsta n-a avut probleme. Cosmin a venit obosit de la scoala. Copilul n-a vrut sa-si faca temele cind i-a spus taica-sau, iar acesta i-a dat o palma izbindu-l cu capul de calorifer. Cosmin a inceput sa se plinga tot mai des de dureri de cap. Cind am mers cu el la doctori, acestia au spus ca are o tumoare la cap“, a spus bunica baiatului, Constantina Glorita.

Cosmin Calina locuieste impreuna cu mama sa, Stefana Calina, si cu cei doi bunici. Dorm toti intr-o camera inchiriata dintr-un imobil de pe strada Inaului, din Craiova. Mama copilului lucreaza ca femeie de serviciu. Cistiga aproximativ 600.000 de lei pe luna. Bunica are o pensie de agricultor de 800.000 de lei, iar bunicul mai aduce si el in casa 1.500.000, pensia lui. Din acesti bani, trebuia sa plateasca o chirie de 1.200.000 de lei pe luna si sa cumpere medicamentele copilului, care ajung si la 2.000.000 de lei. Familia la care locuiesc cu chirie s-a milostivit de ei si nu le mai percepe bani de chirie, in schimbul ajutorului oferit de bunicul copilului la construirea unei case. „De doua luni nu mai platim chirie, ca au nevoie de tataie sa-i ajute la casa“, a spus baiatul.

Doua milioane de lei pe luna pentru tratamentul copilului

„Aspect instabil-impulsiv, cu devieri de conduita. Are nevoie de tratament strict prin LSM Craiova, conditii adecvate de locuit“, este scris pe unul din biletele medicale. „Medicamentele ne costa cam 2.000.000 de lei. In farmaciile unde se dau compensate sau gratuite, nu ii gasim tot tratamentul si sintem nevoiti sa le cumparam!“, a spus bunica lui Cosmin. Pe linga aceasta boala cumplita ce necesita zilnic medicatie, copilul are si alte complicatii: este bolnav de plamini, a fost depistat cu pietre la rinichi, are probleme grave cu reumatismul, iar din cind in cind are puternice hemoragii nazale. Sint momente cind pur si simplu nu se mai poate ridica din pat. Are un cadru pe care il foloseste drept sprijin in astfel de situatii. „Anul trecut prin iunie, iulie nu mai puteam nici sa merg. M-am imbolnavit, cred, cind am stat cu mama prin gara. Am stat doua zile in gara pentru ca nu am avut bani sa ne platim chiria si ne-au dat afara de acolo. Atunci locuiam in alta parte“, si-a amintit copilul.

De un an sta acasa, nefiind primit la scoala

A fost mutat de la scoala la care invata pentru ca are izbucniri nervoase, iar acest lucru a fost considerat ca periculos pentru restul colegilor. A fost transferat la Scoala „Regina Maria“, de unde a fost trimis acasa „ Mi-au spus sa ma duc acasa, mi-au spus ca m-apuc de copii si-i deranjez. Eu decit am impins un copil, n-am vrut sa fac rau nimanui“, a spus Cosmin. De un an sta acasa, dar isi doreste sa mearga la scoala. „Avea note bune la scoala si chiar isi dadea interesul. A luat diploma pentru rezultate bune la romana si istorie. Spune ca i-a placut foarte mult si informatica. Eu nu stiu ce e aia, dar pe el il auzeam vorbind toata ziua“, a spus bunica lui Cosmin.

„Tata a plecat, dar e mai bine asa!“

Tatal copilului, Mihail Calina, a lucrat ca paznic la Electroputere. Dupa ce a fost dat afara, timp de sase ani n-a mai lucrat nicaieri. „Cind avea bani, ii lua si ii bea. Intr-o zi a spus ca se duce la tara la taica-su. Fata mea i-a cumparat niste piini si i-a dat bani sa aiba de drum. Dupa o saptamina, cind am vazut ca nu mai vine, ne-am dus dupa el. In casa mai era o femeie, cu un copil de patru-cinci ani in brate. Era femeia cu care se incurcase. Cind a vazut ca-l deranjam, ca am venit dupa el, a ridicat toporul asupra copilului si l-a trecut la doar citiva centrimetri de fata acestuia“, a spus batrina.

Mama baiatului i-a intentat proces pentru ca Mihail sa plateasca macar pensia alimentara a copilului. „Tata a plecat, dar e mai bine asa! Acum sintem macar linistiti. O batea pe mama si aveam numai probleme!“, a spus Cosmin. Bunica a fost si ea agresata de ginerele ei: „Mie mi-a dat cu un pietroi in mina si mi-a rupt-o. Am facut reclamatie la politie si s-au dus politistii din Dranic peste el. Acolo locuieste cu tatal lui si cu amanta pe care o are. A declarat politistilor ca el nu mai vine acasa, ca-l bate copilul“.

Copilul are nevoie de investigatii la Bucuresti

Cosmin trebuia sa mearga pentru investigatii la Bucuresti de doua luni. El are nevoie zilnic de tratament, altfel are tulburari de comportament. „Saptamina trecuta s-a suparat si a fugit de acasa. Abia l-am prins! Am chemat salvarea, i-au facut o fiola pentru calmare si au plecat. Ne-au spus ca nu trebuie suparat, ca trebuie sa aiba camera lui si conditii bune de locuit. De unde sa-i oferim noi conditii?“, a spus bunica baiatului.Toti banii strinsi in casa sint investiti pentru acest copil. Pentru a mai stringe un banut, necesar pentru hrana si medicamentele copilului, bunica merge la biserica, unde cerseste ajutor pentru nepotel: „Ma duc si la prasit, la cules sau sapat, fac orice pentru bani, nu-mi este rusine! Muncesc pentru nepotelul meu! Dar bani pentru Bucuresti ne este imposibil sa stringem. Poate sa se milostiveasca cineva de soarta acestui copil! Orice banut ne-ar prinde bine…“

Singurele placeri ale lui Cosmin

Cosmin sta aproape toata ziua in casa. Se uita la desene animate, ii place muzica, asculta indeosebi manele si hip-hop. Ii place fotbalul si se uita in special cind joaca Universitatea Craiova, al carei fan este, dar si la meciurile lui Juventus. Este pasionat de informatica. Vorbeste si acum cu placere de cit de frumos este sa lucrezi pe un calculator: „Mi-a placut foarte mult informatica si devenisem chiar pasionat. Uitam de tot, ma linisteam in fata calculatorului. Cred ca pina or sa ma primeasca iar la scoala, o sa uit tot! Eu vreau sa invat, vreau sa fiu cineva.“ Singurii lui prieteni erau colegii lui de scoala, care au venit in octombrie de ziua lui in vizita. De atunci, n-a mai venit nimeni sa-l vada, singurii lui prieteni raminind membrii familiei.

Promisiuni

Au facut cerere la primarie pentru o locuinta sociala, dar au primit „promisiuni“…De alt ajutor nu beneficiaza, pina si alocatia copilului a fost sistata. In luna mai, copilul ar trebui sa mearga la comisia de expertiza medicala.

Au existat oameni de bine care l-au ajutat pe acest copil. „In urma articolului publicat de Gazeta de Sud acum citiva ani, cineva a zis ca ne da 1.500.000 de lei pe luna si alimente. L-a angajat si pe tatal copilului, il punea sa ajute la descarcat. Acesta se ducea beat si nu l-au mai primit. Ne-a ajutat timp de doua luni si dupa aia, gata. Speram ca acest copil sa reuseasca sa sensibilizeze oamenii cu bani din Craiova. Starea lui de sanatate se inrautateste si ne dorim sa-l salvam!“, a spus cu speranta bunica lui Cosmin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS