14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePorcul romanesc a uitat... sa mai guite!

Porcul romanesc a uitat… sa mai guite!

Scaderea numarului porcinelor din zootehnia romaneasca tinde sa ia proportii. In ultimii doi ani, efectivele de animale au scazut continuu. Situatia porcinelor este singulara comparativ cu a celorlalte animale, care au inregistrat cresteri de la an la an sau cel putin au stagnat. „Preturile mici la livrare, sub 30.000 de lei/kg in viu, fac nerentabila cresterea acestor animale daca ne gindim ca pentru un kilogram de porumb producatorii platesc 8.000 de lei. Un porc consuma in medie sase kilograme de cereale sau de furaje pe kilogram de spor, la o crestere medie in greutate de 0,5 kg /zi. Asta inseamna trei kilograme de hrana care costa 24.000 de lei pentru 0,5 kg de carne de porc. Producatorii muncesc pe gratis in aceste conditii“, a declarat Sanda Misu, consilier in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj. Importurile masive din Polonia si Ungaria, puternic subventionate de guvernele respective, practic au invadat piata din Romania.

„Fara subventii de la stat e greu sa supravietuiesti pe o piata ca a noastra. La ora actuala, statul acorda o prima de 8.000 de lei/kg in viu pentru porcii taiati la abatoarele autorizate. In Dolj, pina acum, am primit cereri de subventionare pentru 124.237 kg in viu in valoare totala de aproape un miliard de lei. Am platit pina in prezent 761 de milioane de lei“, a spus Sanda Misu.

Ce are Uniunea Europeana cu noi?

In principiu, nimic, dar, de fapt, totul. Daca vrem aderare, trebuie sa respectam anumite cerinte cu care nu prea sintem obisnuiti. „Ar trebui sa avem crescatori organizati si abatoare care sa respecte normele sanitar-veterinare. Ar trebui, pentru ca in Dolj, din cinci abatoare, doar unul indeplineste cerintele europene“, a mai spus Sanda Misu.

In prezent, cele mai multe efective se gasesc in gopodariile individuale, in proportie de peste 90%. In medie, intr-o gospodarie e nevoie de sapte-zece capete de scrofite in exploatare sau ferme de reproducere si 50 de capete in fermele de ingrasare. „Exista in Dolj crescatori care au achizitionat scrofite de reproducere din rasa Marele Alb, Landrace si Durok de la statiunea Oarja din Arges, dar au trebuit sa vinda purceii obtinuti la preturi derizorii“, a concluzionat consilierul Sanda.

Daca ar fi sa ne luam dupa studiile specialistilor, un roman ar trebuie sa consume in medie 65 kg de carne pe an pentru a avea o alimentatie sanatoasa. Realitatea este cu totul alta. Romanul a invatat de-a lungul timpului ce „avantajos“ e sa fii vegetarian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS