15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoarta Sarutului a inceput sa se degradeze

Poarta Sarutului a inceput sa se degradeze

• Ministerul Culturii nu a cuprins in proiect refacerea dalelor de piatra de la baza Portii Sarutului • Pentru ca in jur balteste apa, restaurarea are de suferit • Reprezentantii Ministerului Culturii au promis ca vor include lucrarea in amenajarea peisagistica a parcului, dar acest lucru nu s-a intimplat, in ciuda recomandarilor Comisiei Nationale a Monumentelor

Controversata restaurare a operelor in piatra de la Tirgu Jiu, apartinind lui Constantin Brancusi, nu a fost finalizata nici pina in prezent, refacerea dalelor de la baza Portii Sarutului nefiind inclusa in proiect. Lucrarile realizate pina in prezent au de suferit pentru ca toata iarna apa a baltit la baza monumentului, apa infiltrindu-se in piatra.

Acest lucru s-a intimplat din cauza intocmirii defectuoase a proiectului de restaurare, din care s-a omis refacerea dalelor de la baza Portii Sarutului. Intrucit nu era prevazuta in proiect si nu exista un deviz in acest sens, restauratorii de la LITHOS SNC nu au realizat lucrarea, dar i-au sfatuit pe reprezentantii autoritatilor si ai Ministerului Culturii sa faca acest lucru cit mai repede. Aceleasi indicatii au fost date si de Comisia Nationala a Monumentelor, care a intuit necesitatea finalizarii lucrarii prin refacerea dalelor de piatra de la baza.

Pentru a scapa de presiuni, directoarea Paula Olteanu, responsabila in Ministerul Culturii cu programul de restaurare, a promis ca va face acest lucru in perioada de amenajare peisagistica a parcului.

Restaurarea este compromisa

Licitatiile pentru amenajarea peisagistica s-au tinut si lucrarile au inceput fara ca ministerul sa mai aminteasca despre dale, in ciuda insistentelor autoritatilor locale care au in grija operele lui Brancusi. Sculptorul Paul Popescu, directorul Centrului „Constantin Brancusi“, spune ca este foarte ingrijorat de soarta lucrarii realizate la Poarta Sarutului daca nu va fi refacuta si baza. „Daca balteste apa, piatra se poate innegri, iar in acest mediu vegetatia specifica operelor de acest fel se inmulteste mult mai repede, degradind lucrarea. Pentru realizarea lucrarii, trebuie facut alt caiet de sarcini, organizata alta licitatie, ceea ce nu s-a intimplat. Daca amenajarea peisagistica se finalizeaza fara sa se refaca dalele, nu mai exista nici o sansa sa se revina, pentru ca ar trebui inlaturate aleile care se vor turna. In acest fel, toata lucrarea de restaurare care s-a facut cu atita migala este compromisa“, a spus Paul Popescu. Reprezentanta Ministerului Culturii, directoarea Paula Olteanu, spune ca, in citeva zile, va veni la Tirgu Jiu cu un reprezentant al Bancii Mondiale, care va analiza si acest aspect. „Restaurarea dalelor nu a fost inclusa in proiect, iar eu nu am pirghiile necesare sa fac acest lucru. Stiu ca este nevoie de aceasta lucrare pentru a incheia intreaga lucrare. Vom analiza la fata locului“, a spus directoarea Paula Olteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS