8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncepe degringolada in Inspectoratul Scolar Judetean Dolj

Incepe degringolada in Inspectoratul Scolar Judetean Dolj

• Lovitura de teatru la ISJ Dolj • Inspectorul general adjunct Monalisa Galeteanu a demisionat din functia de presedinte al comisiei judetene de mobilitate, la sfirsitul Saptaminii Luminate • Concursul pentru ocuparea functiilor de directori si directori adjuncti a fost aminat • La nivelul conducerii, parerile sint controversate • Monalisa tinteste postul de inspector general ori se elibereaza de cosmar

Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Monalisa Galeteanu, a demisionat din functia de presedinte al comisiei judetene de mobilitate, „din motive personale“. Demisia depusa de Galeteanu, vineri, 16 aprilie, a fost aprobata pe loc de inspectorul scolar general, Constantin Busoi. Informatia a ajuns la urechile celorlalti inspectori abia in sedinta de ieri, cind trebuia sa inceapa concursul pentru ocuparea functiilor de directori si directori adjuncti la unitatile de invatamint. Candidatii care s-au prezentat au vazut pe usa inspectoratului anuntul cu aminarea concursului „la o data care se va stabili ulterior“.

Proaspata demisionara nu a comentat in nici un fel decizia proprie de a renunta la functia detinuta. In inspectorat este degringolada, candidatii sint in deruta, iar simplul dascal neinregimentat politic se intreaba retoric daca demisia inseamna „eliberare de cosmar, fuga de responsabilitate ori strategie politica“.

Busoi apreciaza ca volumul de munca este imens

Busoi confirma partial aceasta stare de fapt: „I-am aprobat inlocuirea, conform metodologiei miscarii de personal, cu celalalt inspector general adjunct, respectiv Florea Gaina. Concursul de directori a fost aminat pina la sfirsitul acestei saptamini, cel tirziu inceputul saptaminii viitoare, ca urmare a faptului ca, din punct de vedere tehnic, comisia judeteana de concurs nu a avut timp sa elaboreze subiectele in concordanta cu metodologia MEC.

Membrii comisiei s-au trezit in fata unui volum imens de munca. Pentru cei 81 de candidati inscrisi, trebuia elaborate 131 de grile cu cite 30 de intrebari, la fiecare grila dindu-se cite patru raspunsuri. Grilele se inregistreaza pe dischete care se paroleaza. In ziua concursului, fiecare candidat extrage un bilet cu un numar si i se va inmina discheta cu intrebari, corespunzatoare numarului extras. Astfel, comisia nu a avut timp sa inlocuiasca toate cele 131 de grile cu aproximativ 4.000 de intrebari.

De asemenea, fiecare grila trebuie sa contina zece intrebari de legislatie, 16 intrebari de management, dintre care zece sa fie din management educational, cinci din managementul ofertei, una din acestea sa fie tradusa in sase limbi straine, si inca patru intrebari sa fie de evaluare a personalitatii“.

Gaina spune ca nu se respecta organigrama inspectoratului

Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Florea Gaina, sustine ca potrivit organigramei inspectoratului scolar, lucrurile sint clare: „Serviciul evidenta si personal include miscarea personalului didactic, acesta fiind in coordonarea directa a departamentului de management pe care inspectorul general adjunct Monalisa Galeteanu il are in subordine“. Conform aceleiasi organigrame, Gaina are in subordine departamentul curriculum si inspectie scolara. Ramine ca Busoi sa-l convinga pe Gaina sa accepte o astfel de responsabilitate la mijlocul calendarului activitatii de miscare de personal. O responsabilitate in plus fata de atributiunile exacte din fisa postului.

„Eliberare de cosmar, fuga de responsabilitate ori strategie politica“

Miscarea personalului didactic este cea mai dificila activitate a ISJ Dolj, care implica responsabilitati, riscuri etc. Cert este ca, in prezent, Galeteanu, prin demisia din functie, a facut cea mai inteligenta miscare, pasind mingea in terenul lui Gaina, eliberindu-se de cosmar.

Acum are liniste deplina, cu conditia ca partidul de guvernamint sa i-o intretina. Daca PSD face acest lucru, reiese ca demisionara tinteste functia de inspector general – oricind la dispozitie, dupa pensionarea lui Busoi – mizind pe sprijinul partidului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS