12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImpreuna impotriva abandonului

Impreuna impotriva abandonului

Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului (DJPDC) Dolj este in plina campanie de informare a cetatenilor „asupra aspectelor importante privind cresterea, ingrijirea si educarea copilului, obiectivul final fiind acela de a forma o noua atitudine fata de copil si fata de problematica acestuia, in special fata de cel aflat in dificultate sau in situatie de risc“. Astrid Ivanus, inspector de specialitate in cadrul DJPDC Dolj, spune ca rezultatele semnificative inregistrate in judetul nostru in prevenirea abandonului si a institutionalizarii pot fi amplificate prin implicarea societatii civile, care isi poate aduce contributia la imbunatatirea conditiei copiilor aflati in dificultate.

Uniunea Europeana sprijina Romania in vederea dezvoltarii unui sistem de protectie a copilului, in conformitate cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului si ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Incepind cu anul 2000, Comisia Europeana a alocat fonduri importante prin intermediul programelor PHARE pentru a ajuta Romania sa puna in aplicare strategia guvernamentala privind protectia copilului aflat in dificultate. Aceasta strategie are ca obiective principale prevenirea abandonului si a institutionalizarii, precum si dezinstitutionalizarea copiilor.

Pentru atingerea acestor obiective insa, implicarea cetatenilor este esentiala. DJPDC Dolj, alaturi de celelalte directii judetene, incearca de patru ani sa aduca la cunostinta publicului larg drepturile copilului, una dintre componentele sprijinului PHARE avind ca obiectiv tocmai informarea grupurilor de profesionisti si a cetatenilor despre serviciile alternative la institutionalizare pentru copiii aflati in dificultate sau in situatii de risc.

In Dolj exista 27 de institutii de protectie a copilului

„Judetul nostru s-a inscris pe aceasta linie de reforma. Sistemul judetean de protectie a copilului cuprinde 14 case de tip familial, un centru de primire in regim de urgenta pentru copiii strazii, un centru maternal, doua centre de primire a copilului, trei centre de recuperare si reintegrare pentru copilul cu handicap sever si cinci centre de plasament pentru copiii ce necesita scolarizare in unitatile de invatamint special. De asemenea, cu fonduri PHARE a fost deschis in anul 2002 un centru de prevenire, interventie si recuperare a copilului abuzat, iar in zilele urmatoare va fi inaugurat un complex de servicii comunitare pentru copilul mic cu handicap sever, complex creat cu fonduri de la Banca Mondiala“, a spus Astrid Ivanus.

Inspectorul de specialitate spune ca, inainte de a solutiona cazurile de abandon, DJPDC militeaza pentru pastrarea unitatii familiei – mediul optim in care copilul se poate dezvolta si forma pentru viata, ajuta familiile cu probleme sa-si pastreze copiii si se implica activ in activitatile de socializare a copiilor institutionalizati:

„Nu trebuie sa uitam ca orice copil are dreptul la o viata buna si la o dezvoltare armonioasa, dreptul de a fi protejat impotriva oricarei forme de abuz, neglijenta sau exploatare, dreptul de a fi ascultat, de a fi informat si educat. Si, cel mai important, copilul are dreptul la viata de familie, parintii avind responsabilitatea primordiala de a asigura cresterea si ingrijirea sa“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS