10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpatiile comerciale de la parterul blocurilor, potentiale pericole

Spatiile comerciale de la parterul blocurilor, potentiale pericole

In Slatina, unele spatii comerciale de la parterul blocurilor au fost amenajate prin incalcarea normelor de constructie. In loc de un perete, au fost darimati doi, iar in loc de zidul exterior au fost date jos trei ziduri laterale. In eventualitatea producerii unui seism, aceste incalcari ale normelor de calitate in constructii pot pune in pericol blocurile care gazduiesc astfel de magazine.

Specialistii in constructii nu pot garanta securitatea magazinelor

Seful Inspectiei in Constructii Olt, ing. Mihai Burga, a declarat: „Daca aceste spatii comerciale au fost realizate dupa un proiect bine intocmit si verificat de specialisti, nu exista nici un pericol. Amenajarea unor asemenea spatii impune o atentie deosebita din partea expertului tehnic, care isi asuma obligatia ca un astfel de proiect sa nu afecteze structura de rezistenta a imobilului. Atit timp cit patronul spatiului in cauza respecta proiectul tehnic si indicatiile specialistului, totul este in regula. Dar nu garantez ca toate spatiile comerciale amplasate in foste apartamente de bloc sint sigure sau ca ele nu vor afecta structura de rezistenta a imobilului in cazul unui cutremur. Daca se va intimpla vreo nenorocire in acest sens, cei in cauza vor raspunde penal!“.

La Slatina au fost amenajate asemenea spatii comerciale sau sedii de firme in aproximativ 40% din blocurile din municipiu. Mihai Burga recunoaste ca nu s-au verificat toate spatiile si aceasta din cauza numarul mic de inspectori. Seful Inspectiei in Constructii a adaugat ca, pentru demararea unei astfel de investitii, trebuie obtinut acordul tuturor locatarilor de pe respectiva scara de bloc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS