17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDupa o lege ignorata, un protocol asijderea?

Dupa o lege ignorata, un protocol asijderea?

Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) au incheiat un protocol de colaborare ce are ca scop facilitarea integrarii pe piata muncii a persoanelor cu handicap. Masura este de bun augur, avind in vedere ca in prezent tinerii cu deficiente trebuie sa lupte cu prejudecatile si indiferenta angajatorilor, reusind cu greu sa se incadreze in munca. Rezultatele protocolului depind insa de gradul implicarii celor doua institutii si a autoritatilor cu care vor interactiona pentru ducerea la indeplinire a obiectivelor propuse.

Colaborarea celor doua institutii va avea efecte la fel de „benefice“ pentru persoanele cu handicap cum are si Legea nr. 519 din 12 iulie 2002, pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap – lege ignorata de mare parte dintre cei care trebuie sa o respecte.

Cele doua institutii semnatare ale protocolului va trebui sa desfasoare activitati menite sa asigure accesul liber pe piata fortei de munca a persoanelor cu handicap apte de munca, cresterea sanselor acestora si o buna informare cu privire la piata fortei de munca si serviciile oferite de fiecare institutie in parte in domeniul persoanelor cu deficiente.

AJOFM Dolj si Inspectia Regionala a ANPH trebuie sa lucreze mina in mina

Persoanele cu handicap din Craiova se pot adresa Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj in vederea consilierii profesionale si pentru obtinerea de informatii privind serviciile de formare profesionala, oportunitatile oferite de Agentie si locurile de munca existente. AJOFM mai are indatorirea de a-i sensibiliza pe angajatori si institutiile si organizatiile locale sau nationale implicate in procesul de integrare socio-profesionala a persoanelor cu handicap si sa aiba o evidenta a acestei categorii de persoane inscrise in programele de mediere a muncii si de formare profesionala, precum si a persoanelor cu handicap angajate prin intermediul Agentiei.

ANPH – Inspectia Regionala Vilcea trebuie sa aduca la cunostinta persoanelor cu deficiente facilitatile oferite de AJOFM, sa asigure participarea tinerilor cu handicap la activitatile de orientare profesionala, medierea muncii si bursa locurilor de munca, sa produca si sa distribuie pliante informative.

De asemenea, comisiile de expertiza medicala a persoanelor cu handicap din judet comunica permanent Agentiei lista cu persoanele cu handicap care dispun de un potential lucrativ si pot fi incadrate in munca.

Alte reguli pe hirtie…

Desi protocolul numara printre obiective „schimbul reciproc de informatii“ si este bazat pe o colaborare strinsa si permanenta intre institutii, purtatorul de cuvint al AJOFM Dolj – Catalin Dumitrescu- declara Gazetei de Sud la mijlocul lunii martie, cind ziarul nostru publica articolul „Nu angajam persoane cu handicap!“: „…De la Autoritatea Persoanelor cu Handicap avem o baza de date depasita. Am avut surpriza sa trimitem scrisori la persoane pe care le stiam in carucior si care au venit la sediul nostru pe picioare, recuperate…“.

Mentionam ca protocolul dintre ANPH si ANOFM a intrat in vigoare incepind cu 10.02.2004. Comentariile sint de prisos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS