10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreva de avertisment a ceferistilor a trecut fara incidente

Greva de avertisment a ceferistilor a trecut fara incidente

56 de trenuri de calatori si 23 de marfa, dupa numaratoarea sindicatului din Regionala Craiova, au stationat ieri-dimineata, intre orele 7.00 si 9.00. Nemultumiti de rezultatele negocierii contractului colectiv de munca, negociere inceputa la sfirsitul anului trecut, ceferistii au declansat conflictul de munca. Cele patru revendicari sustinute de sindicalisti – cresterea salariala cu 12%, renuntarea la concedierile colective, imbunatatirea conditiilor de lucru si acordarea tichetelor de masa pentru toti salariatii- nu au fost acceptate de patronat, care nu a fost dispus sa ofere decit o crestere salariala de trei la suta.

Ieri-dimineata, in Gara Craiova nu erau foarte multe persoane. Oamenii bine informati ori au apelat la alte mijloace de transport, ori si-au aminat calatoriile cu trenul. Ocupantii peroanelor si ai statiilor de asteptare din Gara Craiova erau in majoritate oameni in uniforma. Toti liderii de sindicat din regionala se plimbau pe peroanele Garii Craiova, dispusi sa dea relatii calatorilor, care, de aceasta data, s-au aratat intelegatori cu nemultumirile ceferistilor. Din cinci in cinci minute, de la microfonul biroului de informatii se cereau scuze calatorilor pentru intirzierea provocata de greva. Toate casele de bilete din gara erau inchise. Patru trenuri de calatori, trase la peron, asteptau terminarea grevei de avertisment. Trenul international Budapesta-Bucuresti astepta in statia Musculesti, undeva intre Tirgu Jiu si Filiasi.

Reluarea traficului de calatori va dura opt ore, dupa sindicat, si mult mai putin, dupa patronat

Gheorghe Fratica, liderul Sindicatului Miscare-Comerciala din Regionala Craiova, astepta sfirsitul grevei de avertisment pe peronul Garii Craiova: „Circulatia trenurilor de marfa si calatori va fi reluata dupa ora 9.00. Primele care pleaca sint trenurile de calatori. Mai intii, trenurile internationale, inter-city, apoi rapid, accelerat si personal. Reluarea traficului in program, pentru trenurile de calatori, va dura aproximativ opt ore. Reintroducerea in program a trenurilor de marfa va dura mult mai mult. Primul tren care pleaca din Gara Craiova dupa terminarea grevei este acceleratul Tirgu Jiu-Bucuresti, retinut in Gara Isalnita.“ Dupa terminarea grevei, directorul Regionalei Craiova, Ion Stefanescu, a spus: „In Regionala, greva a insemnat, deocamdata, 49 de trenuri de calatori intirziate cu 4.979 de minute si 30 de trenuri de marfa, care au inregistrat intirziere. Despre paguba nu putem vorbi decit peste citeva zile, cind se va calcula ce a insemnat oprirea lucrului in cele doua ore de greva. Reluarea traficului la parametri normali se va face destul de repede pentru ca trenurile circula cu intirziere doar pina la destinatie. Intrarea in traficul normal nu dureaza in nici un caz opt ore“.

Mai mult de 24 de ore pe drum

Dupa ce duminica seara, in jurul orei 22.00, plecase din Resita, Eugenia Chitu astepta ieri-dimineata un alt mijloc de transport, care sa o duca in comuna Cetate. Odihnindu-se pe o gramada de bagaje, femeia regreta ca nu citeste presa ca sa afle cind trebuie si cind nu trebuie sa se urce in tren. „Am plecat aseara din Resita, sa o aduc pe mama la Cetate, ca a stat la noi asta-iarna. Nu am stiut de greva, ca nu citesc ziarele si nici la televizor nu ma uit. O sa astept un autobuz ca sa pot pleca“, a adaugat femeia resemnata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS